Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Имаме специални отношения със САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания и САЩ имат трайни и специални отношения и ще останат близки партньори по въпросите на търговията, сигурноста и отбраната. С тези думи британският премиер Тереза Мей се опита да успокои развълнуваните британци след избора на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ. В изявление от Даунинг стрийт Тереза Мей официално поздрави Даналд Тръмп с победата след една трудна кампания.

Политическите наблюдатели припомнят, че още като министър на вътрешните работи тя бе критикувала републиканците заради призива да бъде забранен достъпа на мюсюлмани в Америка, както и заради думите на Тръмп, че лондонската полиция се страхува да ходи в някои от кварталите на града.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън, който подобно на премиера навремето не си спести остри реплики по адрес на Тръмп, също поздрави новоизбрания президент, като изтъкна, че с нетърпение очаква да работи с новата администрация по въпросите на глобалната сигурност и просперитет.

Бурните аплодисменти за Доналд Тръмп, съвсем очаквано, дойдоха от лидера на Партията за независимост Найджъл Фарадж. Смятах, че Брекзит е нещо голямо, но това, което се случи в Америка е още по-голямо, изтъкна Фарадж. Лидерът на ЮКИП обяви, че ще хване първия полет за Вашингтон, за да участва в празненствата.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин потърси причината за победата на Доналд Тръмп в американската иковомическа система, която не е добра за повечето хора, и в политическия елит, който не се вслушва в гласа на народа. Той смята, че някои от отговорите на Доналд Тръмп на големите въпроси, пред които е изправена Америка, са напълно погрешни.

Много депутати и политици изразиха мнение след новината за избора на Доналд Тръмп, че това е един тъжен ден. Имаше обаче и оптимистични нотки. Консерваторът Майкъл Фабрикант изтъкна ентусиазма на Тръмп за нова търговска спогодба с Великобритания. Според него това е много положителна новина, припомняйки коментарите на Барак Обама след референдума за Брекзит, че Великобритания трябва да се нареди на опашката. Лидери на кампания срещу расизма свикаха тази вечер от 20.00 часа българско време протестен митинг пред американското посолство в Лондон. Организаторите обявиха, че целият живот на Доналд Тръмп е белязан с расистки прояви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реджеп Тайип Ердоган

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света. В Америка започва..

публикувано на 09.11.16 в 19:15
 Милош Земан

Милош Земан изрази силно задоволство от победата на Доналд Тръмп

Чешкият президент Милош Земан изрази днес силно задоволство от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз, като един от малцината европейски политици, обявих..

публикувано на 09.11.16 в 18:05
Владимир Путин

Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ, както и целия американски народ за успешното приключване на вота. На церемония по връчване на акредитивни писма на чужди посланици Владимир Путин..

публикувано на 09.11.16 в 17:59
Арман Бабикян

А. Бабикян: От щаба на Клинтън се занимаваха с медийните фойерверки на Тръмп, а той се занимаваше с избирателите

Не смятам, че има нужда от толкова големи усилия за опитомяването на Тръмп. Просто това, което направи в кампанията, беше да хвърли 5-6 мощни фойерверки, които възмутиха част от публиката. Всъщност той пренасочи усилията от кампанията на..

публикувано на 09.11.16 в 17:34

Ватикана изрази надежда, че Тръмп ще управлява разумно

Ватикана поздрави новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и изрази надежда, че действията му след встъпването в длъжност ще бъдат по-отговорни, отколкото лозунгите през предизборната кампания, съобщи ДПА. "Пожелаваме на новия президент..

публикувано на 09.11.16 в 16:48