Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо: Нямаме по-близък партньор от САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо приветства избора на Доналд Тръмп за 45-и президент на САЩ. В официално изявление Трюдо постави акцент върху значимостта на двустранната търговия, инвестициите, световния мир и сигурността, докато медиите описват избора на републиканския кандидат като навлизане в неизследвана политическа територия.

След обявяване на победата на Доналд Тръмп на американските президентски избори социалните медии бяха наводнени от изявления на поддръжници на демократите: Емигрираме в Канада. Уебсайтът на канадското министерство на имиграцията спря да работи в продължение на часове, след като хиляди американци се опитаха да влязат в него, за да се запознаят с изискванията за имиграция в страната.

Междувременно в официалното си поздравително изявление премиерът Джъстин Трюдо приветства новоизбрания държавен глава и посочи: Канада няма по-близък приятел, партньор и съюзник от Съединените щати. Отношенията между нашите две държави служат за модел на целия свят. Общите ни ценности, дълбоки културни връзки и тясно обвързани икономики ще продължат да служат за основа на задълбочаване на нашето силно и процъфтяващо партньорство.

Очаква се кабинетът на Трюдо да следи внимателно дали ще се реализират заплахите на Тръмп да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия, сключено между САЩ, Канада и Мексико.

И докато канадското правителство се надява да продължи ползотворните си отношения с Вашингтон, медиите в Канада определят предстоящото влизане на Тръмп в Белия дом като неизследвана политическа територия. Победата на Тръмп, коментира Си Би Си в анализ, е мандат за промяна и сериозен укор срещу системата и статуквото. От друга страна, коментират канадските медии, опонентите на Тръмп очакват неговата администрация да бъде поредица от кризи. Избирайки Тръмп, американците гласуваха за нов световен ред, коментира канадският всекидневник "Дъ глоуб енд мейл". Постулатите в основата на старта система – съществуваща още от края на Втората световна война – вече не са гарантирани. Западът, какъвто го познавахме, скоро може да стане свидетел на радикални промени, заключава изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реджеп Тайип Ердоган

Анкара се надява на по-добри отношения с Вашингтон след избирането на Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че се надява победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ да доведе до положителни стъпки за положението в Близкия изток, както и за основните права и свободи по света. В Америка започва..

публикувано на 09.11.16 в 19:15
 Милош Земан

Милош Земан изрази силно задоволство от победата на Доналд Тръмп

Чешкият президент Милош Земан изрази днес силно задоволство от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати, предаде Ройтерс. Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз, като един от малцината европейски политици, обявих..

публикувано на 09.11.16 в 18:05
Владимир Путин

Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ, както и целия американски народ за успешното приключване на вота. На церемония по връчване на акредитивни писма на чужди посланици Владимир Путин..

публикувано на 09.11.16 в 17:59
Арман Бабикян

А. Бабикян: От щаба на Клинтън се занимаваха с медийните фойерверки на Тръмп, а той се занимаваше с избирателите

Не смятам, че има нужда от толкова големи усилия за опитомяването на Тръмп. Просто това, което направи в кампанията, беше да хвърли 5-6 мощни фойерверки, които възмутиха част от публиката. Всъщност той пренасочи усилията от кампанията на..

публикувано на 09.11.16 в 17:34