Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва първата годишнина от терористичните атаки на "Ислямска държава" в Париж и Сен Дени

Франция се готви да отбележи първата годишнина от терористичните атаки на "Ислямска държава" в Париж и Сен Дени, които отнеха живота на 130 души, раниха десетки оставиха травматични следи във френското общество. Минутата мълчание на стадиона в Сен Дени довечера ще постави началото на поредица от възпоминателни събития.

Годишнината от терористичните атаки в Париж и Сен Дени ще бъде отбелязана сдържано – такова е желанието на семействата на 130-те жертви. В тяхна памет тази вечер, преди мача между отборите на Франция и Швеция, хиляди хора ще притихнат в минута мълчание на Националния стадион в Сен Дени – там, където на 13 ноември 2015 г. бе чута първата експлозия. В неделя там ще бъде открита и първата от шестте паметни плочи с имената на загиналите на всички места от страшната поредица от нападения – зала „Батаклан“ и заведенията в 10 и 11 район на Париж.

Вече ремонтираната концертна зала утре отново ще отвори врати за музика с концерт на група „Стинг“ – първия след атентатите. В неделя на церемонията пред сградата ще дойдат и музикантите от групата Eagles of Death Metal, които свиреха във фаталната вечер.

Възпоминателните събития действат като групова терапия, твърдят психолози. Година след атентатите 20 от пострадалите се още в болница, най-малко 600 получават психологическа помощ, а семействата на убитите още чакат отговорите на следствието за поръчителите на атаките. Както разкри тези дни вестник „Монд“, предполагаем координатор е Усама Атар, белгиец от марокански произход, ветеран-джихадист и член на организацията „Ислямска държава“, който е действал от Сирия. Единственият жив участник в групата на атентаторите, Салах Абдеслам, който се намира във френски затвор, отказа да говори на разпитите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!