Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата президенти и партиите трябва да се договорят за изборите

Премиерът Борисов подаде оставката на правителството. Снощи стана ясно, че ГЕРБ и БСП ще върнат проучвателните мандати за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

Третата партия, на която ще бъде връчен проучвателен мандат е по избор на президента. Очакванията са, която и да е тя, също да върне мандата и така да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Според Екатерина Михайлова, която е юрист – конституционалист, особеният момент е, че в последните три месеца от мандата си президентът не може да разпуска парламента. Така ще имаме служебно правителство и Народно събрание.

Тази ситуация може да бъде отиграна по два начина от партиите – бързо и бавно, коментира Михайлова като уточни, че бързата процедура е свързана с бързо връщане на проучвателните мандати на президента, а бавната с преговори и споразумения на партиите, така че да се стигне до края на годината. 

Тя подчерта, че въпросът не е дали да се избере бързият или бавният вариант, а кой е най- добрият за страната. Най- отговорното е двамата президенти и основните партии да постигнат договореност за изборите, за състава на кабинета, защото много лошо би било да се назначи едно служебно правителство, а след 22 януари - второ от новия президент. Една смяна през два месеца не е добро решение, коментира Екатерина Михайлова.

Политиците събраха доста опит в ситуация на кризи, на президента Плевнелиев ще му се наложи да назначи трето служебно правителство, но всичко това говори за политическа нестабилност. Трябват решения, които да стабилизират политическата система, добави тя.

Според нея грешката на ГЕРБ бе, че подчиниха кампанията на оставката на правителството, а не на кандидатите за президент. В цяла Европа и отвъд Океана текат процеси, свързани с проблемите на либералната демокрация, каза Михайлова, която е едно от лицата на СДС. Тя смята, че във всяка демокрация трябва да има силно дясно и силно ляво пространство. 

Велико народно събрание се свиква с високо мнозинство веднъж като инициатива, второ като закон и чак тогава се върви на избори. Не сме чули защо ще свикваме ВНС, не е ясно какви теми ще реши, коментира тя казаното от Бойко Борисов, че започват разговори за свикването му. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37