Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на българската десница имат историческа брада


Според бившия председател на Народното събрание и едно от знаковите лица на СДС Александър Йорданов проблемите на българската десница имат историческа брада. От 97-ма година до днес т.нар. стара десница не може да спечели избори. Вместо това тя се разцепи, конфронтира и многократно сама себе си закопаваше.  Големият въпрос е, че не могат да стигнат до властта и тук е магията на силната политика – как от добри хора да се направи печеливша партия, коментира изборните резултатите на реформаторите Йорданов. 

Той припомни как преди  три години Синята коалиция започна да гласува с БСП и се обяви против ГЕРБ. Резултатът беше, че Синята коалиция я нямаше в следващия парламент по времето на премиера Орешарски. Като правилно решение той определи коалицията между ГЕРБ и РБ в началото на този парламент, но добави, че и това дясно обединение е заболяло от синдрома на  вътрешната конфронтация.

Вместо общ фронт срещу БСП, те откриха фронтове между себе си и своя коалиционен партньор - ГЕРБ. И една такава подмяна не можеше да не доведе до срив. На тези избори загуби не само ГЕРБ, но и РБ, защото пет партии издигат свой кандидат, който не стигна до 6 процента – бие го и ДПС, и Марешки, каза Александър Йорданов и настоя за поемане на политическа вина и отговорност на тези партии.

 Гласувах за Трайков, но явно сме били малко. Лидерите създадоха малка група от приятелства, която е много вредна за политиката. 25 години минаха и като гледам и тези избори показват, че българският народ не блести с разбиране на съвременната политика. На тези избори за президент и с оглед на очертаващата се политическа криза и нестабилност, България навлиза в лош период и една голяма част от българите направиха лош избор. Ще го разбираме постепенно във времето, по трудния начин, прогнозира той. 

По думите му, умният човек се учи от опита, а глупавият като си блъска главата в стената. Минава времето раната заздравява и пак гулпавият си блъска главата в стената, обясни десните решения бившият син активист.

По повод на новия проект на Радан Кънев, Йорданов каза, че той се прави от малък кръг хора, в лаборатория, без публичност и  смятат, че ако го пуснат във въздуха, той ще литне. 

Навремето СДС, за да стане толкова силен, всичко  решавахме на улицата, на митингите. Сегашните лидери на РБ не са направили един митинг. Това е резултат на тяхното тясно партийно партизанство. След като една партия сама не може, Европа е дала този опит, прави коалиции. Тогава правиш компромиси. Не можеш с 20 депутати да реализираш това, което е за 120 депутати. Това не се разбра в съвместното управление на ГЕРБ и РБ и затова видяхме този катастрофален резултат. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33