Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да бъдат опростени лихвите, плащането на оборудването за АЕЦ "Белене" трябва да стане до 15-и декември

Снимка: БГНЕС


Парите за АЕЦ "Белене", които дължим на руснаците, трябва да бъдат намерени независимо от оставката на правителството. Този разход е залегнал в решение на парламента и е със силата на закон, предупреди заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. 
Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците над 1 милиард лева за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". За да ни бъдат опростени поне лихвите, плащането е необходимо да стане до 15-ти декември. По тази причина парите, които дължим, трябва да бъдат намерени, независимо от оставката на правителството, още повече, че този разход е залегнал и в решение на парламента и е със силата на закон, отбеляза Валентин Николов: 
Ако новото правителство дойде и реши да не изпълни този ангажимент, то тогава тези пари ще трябва да бъдат добавени към сумата и тя ще нарасне заедно с лихвите, които се плащат на ден, така че трябва да понесе отговорността на това, че ще плати повече пари.
Допълнително трябва да бъдат намерени пари и за да доплатим за втория реактор на АЕЦ "Белене", ако искаме той да бъде наш, отбеляза Николов.
Повече по темата ще научите от звуковия файл с репортажа, излъчен в "Новинарския час" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Николов: Парите за "Белене" трябва да бъдат намерени до 15 декември независимо от оставката на правителството

Парите за АЕЦ "Белене", които дължим на руската "Росатом", трябва да бъдат намерени независимо от оставката на правителството. Този разход е залегнал в решение на парламента и е със силата на закон , предупреди заместник-председателят на енергийната..

обновено на 15.11.16 в 09:04