Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се пише с поглед?

Информационна кампания „Здравей! Това съм аз!“ гостува в Пловдив.

Инициативата помага на хора с тежки речеви и двигателни увреждания да изразяват своите мисли, да говорят и пишат, въпреки всички ограничения в нормалната комуникация. Така на практика човек, страдащ например от детска церебрална парализа може да пише с виртуална клавиатура, да говори с гласов синтезатор, дори и да свири. Всичко това става с устройство, което улавя движението на зениците пред монитора и го пренася в компютъра като виртуална мишка или клавиатура.

Този начин на комуникация, обаче струва доста. Цената на подобно устройство е между 2 и 4 хиляди лева. Непосилна за  хилядите хора в България, които  не могат да говорят и движат ръцете си. Възможност за неговото използване обаче съществува в училищата и специализираните учебни заведения, чрез приетата наскоро Наредба за приобщаващото образование. Как всъщност може да се задвижи компютърната мишка само с поглед и по-какъв начин децата и възрастните с увреждания могат да използват технологията? Отговорите търсим от Морис Гринберг, организатор на кампанията „Здравей! Това съм аз!“.

Интервюто с Морис Гринберг можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28