Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме нужда от възрожденски дух

В днешните мъгливи времена, като че ли имаме нужда точно от това, казва режисьорът и хореограф Асен Павлов за премиерния  спектакъл  "Възрожденски разкази"  в  зала 1 на НДК, в който  с танц, музика и поезията на Ботев , няколко формации  пресъздават възрожденския български дух.

Стиховете и образът на Христо Ботев вдъхновяват  авторския спектакъл на Асен Павлов и ръководител на  ансамбъл “Чинари” – “Възрожденски разкази”. 

  Началото на  спектакъла е по стихотворението “Майце си”- емблематично в творчеството на Ботев. Включени са и други стихове на големият поет.  Сред акцентите на вечерта ще бъде и танцът “Молитва” - вдъхновен от едноименното произведение. В него 12 момичета, под съпровода на нежни вокали и кавал, сглобяват пъзел от 12 части, в който ще разпознаем ликът на Ботев. 

Между акцеентите е  това сътворяване на едни художествени икони, които са разпръснати в един пъзел, който в крайна сметка,  обединен от хореографския текст в края на произведението се появява ликът на Ботев.  

Но всичкото е подплатено с драматургията на сцената и разбира се с музикалния съпровод. Музикалната част написа Костадин Генчев, така че аз му благодаря за прекрасната музика, която направи към спектакъла, също и композитора Юли Дамянов, Ангел Добрев, Христофор Раданов, Кирил Владов – това са хора, които написаха авторска музика и направиха също аранжименти за спектакъла „Възрожденски разказ”. 

 Имам също още един момент, в който за първи път си позволих, но в края на спектакъла, когато все пак всички слушатели се досещат, че все пак трябва да завършим с един хепиенд и малко по-оптимистично, един прекрасен танц по събрана музика, компилирана, на Дико Илиев и Христофор Раданов, той се казва „Северняшка въртяшка” – това е една дървена въртяшка, която изнасяме на сцената и е доста атрактивна за голяма част от публиката. Много е трудно да съчетаваме всичките тези звена чисто репетиционно, не идейно, и аз благодаря на целия екип артисти, които наброяват повече от 80 артисти, които ще бъдат на сцената, на техническия екип, на осветители, на озвучители, които ще се постараят днес в един ден да сглобят този възрожденски разказ.

За неповторимото усещане на епохата на Възраждането ще допринесат 45 музиканти от “Софийски Духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, етно-група “ETNOTIX”, трио “Булгарина”, мъжки квартет “Българи” и  танцьорите от ансамбъл “Чинари”. 

  “Да си припомним силата на възрожденският дух е посланието на спектакъла”, казва режисьорът  Асен Павлов. 

Радио Пловдив: Поканихте ли политици на премиерата ? Напоследък  патриотичната тема се радва на политически интерес, често с популистки намерения ? 

Политици не са канени, няма и индикации да има някакъв интерес, да са търсили контакт с мен. Единствено официална подкрепа имаме от Министерството на културата, но нямаме конкретни имена за някой, който ще дойде или пък иска да излезе на сцената и да каже нещо, така че да използва темата Ботев и темата „Възрожденски разкази”, няма такава индикация. 

Аз пък като автор и продуцент на спектакъла, не бих допуснал в годината, в която честваме 140 г. от подвига на Ботевата чета да омърсяваме нещата с днешната проблематика. 

Просто един дълбок поклон и да се вдигнем всички малко по-високо с възрожденския дух, който го забравяме от време на време. Това е посланието на спектакъла. В никакъв случай не търсим нито изгода, нито пък използваме момента, стечение на обстоятелствата, както се казва. Още преди три години направихме варианти на този спектакъл, така че сега му дойде времето може би.

Между наградите на ансамбъл "Чинари" са Златна книга за принос към българската култура и наградата "Икар" от 2015г- на САБ за спектакъла "Траките". 

Цялото интервю с Асен Павлов е тук. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31