Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада разшири списъка със санкции срещу руски представители

Снимка: Архив
Канада разшири списъка със санкции срещу руски депутати и държавни служители. Външното министерство в Отава съобщи, че в него влизат още 15 души, включително шестима депутати от Крим. В документа се посочва, че мерките са необходими, за да "продължи да се оказва необходимият натиск върху Русия, докато изпълни изцяло международните си задължения по отношение на Украйна".

В новия списък фигурират имената на шестима членове на руската Държавна дума от Крим. Това са Руслан Балбек, Константин Бахарев, Дмитрий Белик, Андрей Козенко, Павел Шперов и Светлана Савченко. Срещу тях ще бъде наложено замразяване на финансовите им активи и забрана за пътуване за Канада. За шестимата представители има ограничителни мерки и от страна на ЕС.

Решението на Канада последва резултатите от изборите за руската Държавна дума на 18 септември, които се проведоха и в Крим. В официалното съобщение на канадското външно министерство се посочва, че "Канада не подкрепя легитимността и резултата от тези избори на окупирания Кримски полуостров и никога не е признавала незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия". Канадското министерство смята, че въвеждането на новите санкции ще бъде най-ефективният начин за изпращане на общо послание от Брюксел, Отава и Вашингтон спрямо действията на Русия в Украйна и за оказване на натиск срещу Москва да спази ангажиментите си от Минск.


Руското посолство в канадската столица осъди решението, като обяви, че разширяването на ограничителния списък е "неприятелски акт, който ще бъде последван от ответна реакция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!