Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските служби не спят, нашите да се размърдат

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че МВР има информация за афганистанци във Великобритания, които готвят терористичен акт в България,  провокиран от размириците в Харманли.  По-късно през деня МВР уточни, че министърът е била питана за публикация в чужда медия, според която "лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани". 

Министър Бъчварова е отговорила, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая, а не както бе  цитирана по- рано през деня, че има данни за афганистанци, готвили атентат.

В събота в социалните мрежи и английската преса излезе информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт, заради събитията отпреди 10 дни в Харманли.

Фактите и тяхната интерпретация анализира експертът по сигурност Николай Радулов. 

Ние сме в перманентна висока степен на застрашеност  още след атентата срещу „Шарли Ебдо“ насам,тази заплаха не нова и различна от предишните уточни той. Въпреки това властите са длъжни да вземат мерки и дано службите да са се се поразмърдали- каза в интервюто Радулов. Според него добър сигнал са последните акции на ДАНС и ГДБОП с последните им акции по залавяне на оръжейни арсенали.

Експертът обаче постави изтеклата информация в международен контекст и акцентира върху факта на съвпадение във времето с с изявленията на Ердоган, който отново заплаши Европа с имигранстки поток, което говори за организация на турските специални служби за постоянен и целенасочен натиск.

Според Радулов да се прави пряка връзка със събитията в Харманли не е сериозно,защото в Кале, където беше лагера , известен като Джунглата,  полицията безкомпромисно разчисти всичко, натискът беше много сериозен, в този смисъл отмъщението за събитията у нас  е малко вероятно.

Експертът коментира и споразумението за изграждане на още 3 площадки или центрове за мигранти. Той прогнозира, че шансът за бунтове там остава висок най- малко заради по- лошите условия, които ще има в тях.

Въпросната подготовка да се изграждат такива центрове показва, че държавата въобще няма намерение да затвори границата - каза още Николай Радулов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17