Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва повече сигурност за руските дипломати

Коментарите  в руските медии, свързани с трагичния инцидент в Анкара и убийството на руския посланик в Турция се оценяват като шок. Това е и доста лош ден за руската дипломация, както обяви говорителката на министерството на външните работи Мария Захарова. Разговорът между двамата президенти – на Турция и на Русия Ердоган и Путин се договориха за съвместно разследване  на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов. 

 Това бе нещо неочаквано, руските следователи предстои днес да разследват на място покушението срещу руския дипломатически представител. Зад убийството му, според властите в южната ни съседка стои терористичната организация на Гюлен. Днес трябва да се проведат няколкото планирани срещи между външните и военните министри на Русия, Иран и Турция. Късно снощи  пристигна турският външен министър в Москва, който изрази съболезнования пред своя колега Сергей Лавров. Путин нарече „подъл акт и провокация“ убийството на руския посланик. Руските медии цитират разказа на съпругата на убития в турската столица Марина Карлова, че със съпруга й не са имали охрана както от турското, така и от руското посолство в Анкара. По време на речта му при откриването на изложбата към посланика се е приближил млад човек, който е изстрелял хладнокръвно към него поне 10-12 куршума. Кметът на Анкара  Мелих Гьокче й е съобщил по-късно  трагичната новина за загуба на съпруга й.

Преди няколко дни пред руското генерално консулство в Истанбул имаше серия протести и ако турските власти бяха взели мерки, както и преценено правилно какво се случва, вероятно нямаше да се стигне до такъв трагичен инцидент.  Такива са и коментарите на руски експерти в областта сигурността,но тонът е доста примирен,  а иначе Москва и Анкара  имат обща позиция по станалото в турската столица. Отдава се внимание на политиката спрямо Сирия и процесите, течащи в близкоизточната държава вече 5 години и напрежението, което пораждат не само в Турция, но и в Близкия изток, а вероятно в по-широк мащаб. Затова се отдава внимание надумите на президента Путин, че  отговорът трябва да бъде в по-голямо мобилизиране на силите в борбата срещу тероризма. От Москва днес ще има доста новини, които ще потвърдят и развият събитията.

В Москва се коментира още, че това е второто убийство на руски посланик в историята на руската дипломация поне през последните около 200 години. А ако се върнем назад, през 1829 г. това е убийството на Александър Грибоедов в Техеран,а преди близо 90 години – убийството на руски дипломатически представител във варшава – все знакови места в международната политика. При всички положения това е един много сериозен сигнал. Затова  в Москва имаше предупреждение да не се бърза толкова с тона за подобряването на отношенията между Турция и Русия, а че трябва да се внимава в сферата на сигурността. Явно е, че турция е обхваната от вълна на нестабилност и тероризъм, това се обсъжда в Москва от експертните кръгове и се поставя въпроса за това дали не трябва да бъде повишена сигурността на руските дипломатически представителства в Турция.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18