Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терорът цели прекъсване на сближаването на Русия и Турция

 Това, което се случи в Анкара, за мен в случая имаше терористичен акт, който по-скоро прилича на политическо убийство на руския посланик, което има за цел да прекъсне координацията и сближаването между Русия, Турция и Иран, коментира арабистът и политически анализатор Боян Чуков 

Ако си спомняте последната офанзива на Алепо, когато беше разбит джихадисткия анклав, тогава Турция неофициално координираше своите действия заедно с иранците и руснаците. Според мен това, което се случи в Анкара е външни глобални фактори, които се опитват, първо, да дестабилизират обстановката в Турция, да отслабят позициите на турския президент и съответно да конфронтират Русия и Турция. Но във всички случаи това, което се случи в галерията в Анкара си личи почеркът, изключително професионален на специалните служби, в никакъв случай това не са действия на човек, който е единак, който е решил и сам е изпълнил цялата тази операция, което подсказва, че все още турският президент не е овладял напълно силовите структури в нашата югоизточна съседка.

Що се касае до Берлин наистина има паралели, с това, което стана в Ница, но паралелите аз ги намирам, че по-скоро отново и тази акция е много добре обмислена, зад нея стои професионален почерк и пак считам, че някаква действаща група, включително и на Ислямска държава, тъй като знаете, че „Ню йорк таймс” написа, че Ислямска държава стои зад драмата в Берлин, може да реализира историята с полския ТИР.

Това да се знае графикът на камиона, това че отива в Италия, това, че ще товари метални елементи, че по пътя ще бъде превзет и т. н. Може да има само в резултат на огромна транснационална координация. И както виждате и събитията, които се случиха в Цюрих, там също имаше една престрелка, всички тези събития ако забелязахте на практика изместиха това,  че вчера в САЩ имаше гласуване на избирателната колегия и фактически пътят на Доналд Тръмп към Белия дом е абсолютно чист.

Берлин се оказа мишена на този атентат, първо, защото г-жа Меркел беше наводнена, едни ги наричат бежанци, други ги наричат мигранти, някои ги наричат завоеватели, трети ги наричат ислямисти, но абсолютно всички експерти бяха единодушни, че  на територията на Германия вече има достатъчно много гнезда и ислямисти радикални, дали са свързани с Алкайда, дали са свързани с Ислямска държава няма значение, важното, че вече беше натрупан огромен взривен потенциал и това, което се забелязва  в западните медии, аз имах възможност да следя до 1 – 2 часа сутринта френските медии,  всичко това бавно се обръща срещу Ангела Меркел и германският, френският народ започват да се разбират, че всеки път след едно подобно събитие имаме една и съща режисура – цветя, свещи и изявления на министри и министър-председатели и президенти, които казват „не се бойте, няма нищо, ние продължаваме да се бием срещу тероризма.” Обаче резултатите са фатални, хора загиват и по-точно народите на Европа разбират, че през последната година и половина – две бяха предадени от своите политически елити и благодарение на тях имаме този хаос, който в момента се възцари не само в Източна, но и в Западна Европа.  Аз още в самото начало ви казах, че тук целта е да се прекъсне това сближаване между тези три фактора Москва – Техеран – Анкара, които ще имат огромно значение за ситуацията в Сирия. От друга страна руски източници, руският експерт Евгений Санатовски посочи директно според него кой е изпълнителя на терористичния акт – убийството на руския посланик в Анкара, той назова Саудитска Арабия, назова министъра на отбраната на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който е наследник на наследника на саудитския крал и който беше лично отговорен за Алепо и поддържаше също така лично джихадистите в анклава, който падна преди един – два дни.

„Ню Йорк таймс”, американски източник още снощи през нощта даде информация, че за събитията в Берлин отговорността е поела Ислямска държава. Що се касае до убийството на руския посланик аз лично не считам, че зад атентата стои някакъв кюрдски фактор или да речем някакви джихадисти. Турските  власти наистина посочиха мрежата на Гюлен и  наистина, ако  се окаже, че е тя, а е много вероятно да е тя, то тогава виждате, че следите водят много далеч извън Турция.

Не бих казал, че става дума за цивилизационен сблъсък и както виждате и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп взе много ясна позиция  и по убийството на руския посланик, и по събитията в Берлин, той беше ясен, той назова ислямистите като отговорни за този кървав хаос, той подкрепи много ясно позицията на Руската федерация по отношение на убийството на руския посланик, нещо което не бих казал по отношение на отиващата си администрация в СОЩ около Барак Обама и Хилари Клинтън. На в случая аз категорично отхвърлям версията, че зад  случая някакъв пръст има американскита администрация както в някои сайтове и накои информационни канали се опитват да внушат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17