Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес от 18 часа във Военния клуб в столицата

Софийски солисти отново свирят Петър Дундаков

Филм с музиката на композитора е селектиран за Сънданс

Петър Дундаков
Добра е (музикалната) комуникация между най-добрият ни камерен ансамбъл с диригент Пламен Джуров и един от най-интересните ни млади композитори. След "Пандора", в който си партнираха заедно с "Арабеск" и холандския композитор Пол ван Брюхе  - колаборация, която донесе на спектакъла Кристална лира, сега на сцената на голямата зала във Военния клуб отново се събират част от тези "играчи". Това е един концерт с две творби, написани специално за състава. Две творби, обединени от  кръвта като метафора, кръвта, която тече във всеки от нас и която ни обединява. Дълбока, многопластова е музиката, създадена от Петър Дундаков, музика, която провокира мисли, чувства и вглвждане в съюността. Неговото произведение се нарича "Река чеРвено", а на пол ван Брюхе - "Залезът на кървавата луна". Солисти са трима чудесни музиканти от състава на "Софийски солисти" - Йордан Димитров - цигулка, Димитър Тенчев - чело, Огнян Константинов - виола.

В сутрешното ни "Радиокафе" Петър Дундаков разказва повече за творбите и за пътя на един млад композитор. Смята за предрасъдък битуващото схващане, че в днешно време е трудно да оцеляваш пишейки сериозна музика. Убеден е, че има само хубава музика и такава, която от другия вид и ако останеш на страната на хубавата музика, граници няма. Аз самият идвам от електронната музика на 90-те (тогава Дундаков беше част от "Тибетски сърца" - б.а), сега създавам съвременна класическа музика и мога да кажа, че в комуникативността няма разлика. Важното е музиката да бъде превеждана като човешка експресия.

Петър Дундаков е щастлив и с това, което прави. А годината за него завършва в хубави (музикални и филмови) новини, защото българо-финландската комподукция "The Good Postamаn", за която той композира музиката, е селектирана за състезателната програма в Сънданс в раздела за документални филми.

А ако искате да чуете музиката му, знайте, че концертът тази вече е в по-необичайния час 18, а входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!