Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата партия "Да, България" ще участва на предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Новата партия "Да, България" на Христо Иванов ще бъде официално учредена на 7 януари, след като 77 души се записаха като учредители в Инициативния комитет. Между тях и някои известни пловдивчани като адвокат Михаил Екимджиев и издателят Манол Пейков. Днес Христо Иванов идва в Пловдив за среща със свои съмишленици.

Христо Иванов подчерта основната кауза на партията - борбата с корупцията в българските институции. Ние смятаме, че тъй като големите политически партии отказват да се заемат с необходимата сериозност с корупцията и правосъдието, и изобщо със справедливостта и законността в България, има една нова генерация хора от различни професии, които биха искали да направят своя опит да поставят тази тема в центъра на политическия живот и това предполага тяхното обединение в един нов политически субект. Има представители и на вашия прекрасен град (Пловдив - бел.ред). Адвокат Екимджиев е емблематично име в борбата за налагане върховенството на закона.

Конкретно мога да ви дам много примери, но трябва да знаем, че следващият парламент едно от първите важни неща, които ще направи, е да избира състав на Висшия съдебен съвет. В зависимост от това какви хора ще попаднат в следващия ВСС – дали ще попаднат хора с воля да чистят съдебната власт, дали ще имат волята да утвърждават висок стандарт на професионализъм и компетентност в нея, ние ще видим необходимата промяна. Ако не попаднат такива хора в достатъчно количество в следващия ВВС, това означава още пет години пропуснати за правосъдието и за каузата на справедливостта в България, така че или сега трябва да действаме, или не, или да пропуснем още пет години. И това е само един пример.

Смятам, че имаме потенциала да извадим, и то не само в София, а из цялата страна, хора с имена, с добро име, така че имам ясна кауза, мисля че хората ще оценят факта, че поставяме един много важен проблем за решаване и знаем как да го направим. Много хора при нас са доказали, че имат гръбнак да се борят с този тип проблеми. Проблемът, който ние си поставяме, е много голям и той не може да бъде решен просто със силите на една политическа партия, която стартира сега. Очевидно е, че трябва да се търси изграждането на много широк антикорупционен фронт, който включва не само политически партии, но отделни личности, граждани и граждански формации, така че ние от самото начало изпращаме много силно послание за единодействие, обединение в такъв фронт.

Иванов отбеляза като плюс за новата партия нейната необремененост и че ще бъде без собствени корупционни котерии. А за собствената си политическа обремененост заяви: Биография имам несъмнено, не съм се появил от епруветка вчера. Бях правосъден министър и това, което се опитах да направя, е видимо за всички. Също видимо за всички е, че когато моята кауза се сблъска с непреодолими препятствия, аз не останах министър – моментално си подадох оставката.

Той изрази съгласие с препоръките в доклада на европрокурорите, че трябва да започне разследване срещу висопоставени политици, за които има данни за корумпираност, но няма нито едно разследване, включително и за послушването, в което беше намесен и Бойко Борисов.

Бях министър на Република България и това не ми попречи да съм един от малкото министри на правосъдието и изобщо на такава длъжност, който, когато излезе скандалът със Софийски градски съд, излезе скандалът с Янева, зае ясна публична позиция за това, че всичко трябва да бъде разследвано и проверено, независимо от това колко далече може да стигне в държавната йерархия. Така че аз съм напълно спокоен, че няма нито една препоръка от този доклад, говорим за съществените и важните препоръки, която да не е била предмет на мое усилие и на нещо, което аз да не съм работил. 

Христо Иванов не поставя партията "Да, България" нито в левия, нито в десния политически спектър: У нас понятия като "ляво" и "дясно" са изхабени. Бих се затруднил да определя какво точно му е лявото на БСП и какво е дясното на ГЕРБ. 

А по повод на някои прогнози, че ако се въведе мажоритарен вот, то новата партия няма шанс да влезе в парламента, отговори: Бих поспорил. 

Иванов заяви, че "Да, България" ще работи заедно с партии като ДСБ, "Зелените" и някои други, които споделят каузата на партията.

Цялото интервю с Христо Иванов чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59