Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесията на терминала не е само за български фирми

Със сигурност фирма ПИМК не е предопределеният печеливш на концесията на интермодалния терминал в Пловдив, тъй като това не е концесия за българска фирма. Това обяви пред Радио Пловдив пловдивският бизнесмен Илиян Филипов, собственик на най-голямата транспортна фирма в Източна Европа – ПИМК, която също е кандидат за концесионер на терминала. 

Филипов посочи, че в Европа има над 150 фирми, които са концесионери на различни терминали, имат собствени терминали и имат опит в интермодалните превози. Интерес към тази концесия проявява немската фирма DB Schenker, която е държавна фирма с огромна дейност в логистиката и транспорта, обяви пловдивският бизнесмен, изразявайки съмнение, че ще може да се пребори с нея за концесията на терминала край Пловдив.

Илиян Филипов обясни, че срокът за подаване на документи от какдидатите за концесията е 12 януари. Едва след това ще се решава коя ще е фирмата победител. 

Същевременно той подчерта, че в България няма нито една фирма, която да извършва интермодални превози, освен фирма ПИМК. Ние имаме двегодишен опит в този вид превози, каза Филипов. 

Депутатите от БСП нямат никаква представа какво е интермодален превоз!, заяви бизнесменът. Той обясни, че камиони и ремаркета с товари се качват на влакове и така да се освобождават шосетата. Това е бъдещето на транспорта изобщо, каза Илиян Филипов.

Той е категоричен, че по никакъв начин НКЖИ не може да е самостоятелен оператор на терминала, тъй като виждаме, че държавните структури постоянно се разпадат или имат нужда от дотации. А частният инвеститор планира вложенията и цели възвращаемост.

Този терминал има нужда от между 12 и 18 милиона лева, които трябва да бъдат инвестирани допълнително, за да заработи пълноценно, обясни Филипов. По думите му, ще е много жалко, ако концесията бъде отложена, тъй като готово съоръжение, в което са инвестирани много пари, вместо да работи и да носи приходи, ще бездейства. 

Не разбирам просто какво се случва в нашата държава, обобщи Филипов днешната полемика по казуса с интермодалния терминал край Пловдив.

Припомням:

Опозицията от БСП в отиващия си парламент поиска незабавно да бъде спряна процедурата за отдаване на концесия на интермодалния теминал в Пловдив. Според социалистите вместо държавата да печели от управлението на обекта, го дава на частна фирма, а месечната концесионна такса ще е равна на наема на павилион за вестници в центъра на столицата. От партията изразяват и съмнения, че печелившият е предопределен.

От БСП обвиниха правителството, че отивайки си, прави жестове или се опитва да събира пари за изборите. Социалистите настояват Национална компания „Железопътна инфраструктура“, в чиито активи е терминалът, да извършва търговска дейност, а не той да бъде даден на частна фирма.

В отговор от транспортното министерство припомнят, че „зелената светлина“ за изграждането на терминала е дадена когато премиер е бил Сергей Станишев, а решението за отдаването на готовия вече обект на концесия е взето, преди сегашното правителство да подаде оставка. 

Решението терминалът да бъде даден на концесия за 27 години е взето на заседание на правителството на 10 ноември тази година. 

Терминалът за интермодални превози на гара Тодор Каблешков е част от жп възел Пловдив. Изграден е с 12 милиона лева европари и включва бензиностанция, автомивка, складове, коловози и рампи. Той дава възможност за комбиниран превоз на контейнери товари от ТИР-ове с жп транспорт.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55