Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идентифицирани са всички жертви на атентата в Берлин

Арестуван е братовчедът на Анис Амри

| обновено на 24.12.16 в 18:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Идентифицирани са всичките 12 загинали при терористичния атентат на коледния базар в Берлин, съобщи федералната криминална служба. Жертвите на атентата са шест жени и шестима мъже. Осем от жертвите са германци, а четирима са чужденци - от Чехия, Италия, Израел и Полша.

Към момента разследването на атентата се концентрира върху разкриването на евентуална мрежа, помогнала на Анис Амри при терористичния акт и при бягството му. Главният прокурор Петер Франк заяви пред журналисти в Карлсруе: В момента най-важна е задачата да установим, дали извършителят е действал сам или са му помагали при организацията на нападението.

Все още няма пълна яснота около това, как Амри е успял да се придвижи от Германия до Италия, като се предполага, че е пътувал с влак през три европейски държави. Заподозреният за атентата в германската столица беше застрелян вчера от италианската полиция близо до Милано.

Въпросът за политиката към мигрантите задълбочава раздора в управляващата в Германия широка коалиция. Баварският премиер Хорст Зеехофер заяви, че неговият Християнсоциален съюз няма да управлява с канцлера Ангела Меркел, ако не се въведе лимит за броя на бежанците в Германия. Канцлерът засега е против ограничението. Министърът на правосъдието Хайко Маас обяви в Берлин конкретни мерки на федералното правителство. Става дума за мерки, които да ускорят максимално екстрадирането на мигранти без право на закрила в Германия, както и за засилване на наблюдението на потенциални атентатори.

След нападението на коледния базар в Берлин, популярността на германските крайнодесни популисти расте, показва допитване, публикувано във вестник "Билд". 15,5 на сто от запитаните са изразили намерение да гласуват за "Алтернатива за Германия" на парламентарните избори догодина. Това е 2,5 процента повече, отколкото миналата седмица, и е най-високото равнище на подкрепа за антиимигрантската партия до сега. Подкрепата за консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел е намаляла с пункт и половина - до 31,5 на сто, сочи анкетата.

Арестувани са братовчедът на заподозрения за извършител на атаката с камион срещу Коледен пазар в Берлин и други двама джихадисти, "свързани" с атентатора Анис Амри, заявиха от вътрешното министерство на Тунис.

В съобщение се казва, че тримата заподозрени са били членове на "терористична клетка... свързана с терориста Анис Амри, който проведе терористичната атака в Берлин".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!