Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идват интересни, но нестабилни политически години

С какво ще запомним бурната 2016 г. ние, българите, кои бяха най-важните събития за жителите на Европа и какви заявки за политическото бъдеще прави новата 2017 г., за това разговаряме с политолога доц. Иво Инджов от Великотърновския университет.

Той очерта две събития като водещи за България - провалът за българската кандидатура за ООН след смяната на номинацията на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева  и убедителната победа на Румен Радев в президентските избори. Този вот беше анти ГЕРБ, а резултатите от референдума, иницииран от Слави Трифонов, показаха, че гражданите имат негативно отношение към цялата политическа класа – посочи Инджов.

Той прогнозира, че в следващите години няма да има стабилно управление в България. Периодът ще наподобява началото на 90-те с непълни парламентарни мандати и честа смяна на кабинети.

Ще се засилва появата на т.нар антисистемни играчи, освен Марешки в дясното, предстои поява на подобни и вляво от центъра на политическия спектър.

Националистическото и популистко говорене е тенденция, която е черта на тази политическа година както от България, така и в Европа и света - каза Иво Инджов.

В световен мащаб - победата на Доналд Тръмп и Брекзит са двете събития, които се открояват като най- съществени.

Темите, които те зададоха ще са водещи в изборните кампании, които предстоят.

С интерес през 2017 година ще се следят изборите в Германия и съдбата на Ангела Меркел след политиката й на отворени врати спрямо мигрантите, както и какво ще се случи на президентските избори във Франция и до къде ще стигне Марин Льо Пен.

По отношение на бъдещето на Европейския съюз, където тези процеси ще имат отражение - Инджов посочи, че и двата досега популярни пътя на развитие не са особено удачни - нито федералистичния, който се видя че няма да сработи, нито националистическият, който води към разпад.

Според анализатора най- добре  е да се запази интеграцията, но Европа да стане Европа на гражданите, и вместо правителствата, с повече референдуми и преки избори да се вземат решенията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51