Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничения в движението в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Русе

| обновено на 06.01.17 в 19:56
Снимка: БГНЕС

Затворен е граничният пункт Лесово. Транзитният трафик от камиони е пренасочен през Гърция, обясни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова:

Остават напълно затворени за движение всички пътища за всички видове превозни средства на територията на Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Бургас, както и частично на територията на област Русе. Повече от 20 часа имаме, освен тежкия, обилния снеговалеж, вече и ниски температури. Много сериозен вятър, много сериозни навявания. Ситуацията в Северозападна България се поуспокои и затова поетапно освободихме движението за тежкотоварните превозни средства, както и за леките коли.

От Пътната полиция обясниха, че ако се налага, техни екипи ще ескортират автомобили и камиони в местата, където движението е забранено. Ограничението в трафика за Източна България остава в сила до утре сутринта.

АМ "Ниш-Белград" е затворена и в двете посоки в района, където се свързват пътищата от София и Скопие. Причината са големите снегонавявания, като на места преспите достигат 2 метра. Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания в тази част на Сърбия, докато пътната обстановка не бъде нормализирана.

Забранено е преминаването през проходите Върбишки, Златишки, Троянски, Айтоски, Обзорски, Ришки, Твърдишки, Котленски и Дюлински. За останалите има ограничения за преминаването на тежкотоварните автомобили. През Пампорово всички превозни средства трябва да се движат задължително с вериги. Там е забранено за по-тежките от над 3,5 тона, а на Рожен, Превала и Шипка - за тези над 12 тона.

Началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски препоръча колите да се движат с ниска скорост зад снегорините, а не да се опитват да ги изпреварват, което създава риск от запушване на пътя и затваряне на цели участъци. Рановски призова водачите да се движат с автомобили, подготвени за зимни условия.
Предупреждение за опасно време е в сила за цялата странa. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!