Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпратиха 250 войници в Полша

Снимка: БТА

В Полша пристигна контингент от 250 американски военнослужещи. В рамките на операцията на НАТО „Атлантическа решимост“ в Полша и балтийските страни трябва да бъдат разположени общо над 4000 американски войници и военна техника. Така Алиансът отговаря на опасенията на съседните на Русия страни от евентуална военна агресия.

При официалното посрещане на американските войници в полския град Саган стана ясно, че двете армии подготвят съвместно учение, което трябва да се проведе до края на месеца в Полша. Генерал Ярослав Мика приветства американските войници: Това е исторически ден за народите на Полша и Съединените щати. Съюзът между САЩ, Полша и НАТО е много силен. Ние сме доказали това чрез съвместните ни мисии в Ирак и Афганистан.
Решението за разполагане на четири батальона в Източна Европа беше взето на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година. Три от тях ще бъдат стационирани в балтийските държави и един в Полша. На по-късен етап в Унгария и Румъния се предвиждат и съвместни военни учения с американската армия. Полковник Кристофър Нори заяви при пристигането на американския контингент в Полша: В рамките на следващите няколко дни нашите войници ще демонстрират своите бойни способности. Фактът, че стигнахме дотук, означава, че когато работим като отбор, няма предизвикателство, с което да не можем да се справим, няма път, който не можем да изминем, ако възникне такава необходимост.
Русия определи разполагането на военни и техника на западната си граница като провокация. В отговор Москва засилва военното си присъствие в Калининград. Въоръжението включва ядрени бойни глави и ракети със среден обсег.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!