Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев няма да се огъне на натиск и внушения

Александър Маринов

Не очаквам изненади от Румен Радев. Очаквам той да осъществява последователно програмата, с която спечели изборите. Това е една програма, която предполага съществена промяна не само във функционирането на президентската институция, а с много сериозни последици за страната ни. И аз се надявам, че това ще се случи, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов в деня на клетвата на новия държавен глава Румен Радев.

Политологът е категоричен, че България трябва да поддържа близки отношения с всички страни, когато те са съществени за нашия национален интерес.

Ние не трябва да сме врагове с други държави, за да угаждаме на някой друг. Българският държавен глава и политическият ни елит трябва да се съобразяват с българската нация и с българския национален интерес, а не с някакви абстрактни така наречени "евроатлантически ценности",
допълни още професор Маринов.

Той допълни, че се очаква и промяна в президентската институция.

Надявам се най-вече по отношение на това, че президента има особена роля при формулирането на стратегическата визия за развитие на страната. Ние непрекъснато говорим за това, че сме разделени, че нацията трябва да се обедини и президентът има и изключителни конституционни характеристики, да не казвам правомощия в това отношение, то и така е наречено – олицетворител на единството на нацията. Обаче нацията може да се сплоти само около голяма цел, която е важна за огромното мнозинство от българите, която бихме могли да наречем една национална кауза. Отделните партии не могат да формулират такава голяма национална цел и визия, защото те са разделени помежду си и преследват своите тактически и политически цели. Президентът би могъл да инициира разработването, публичното обсъждане и приемането в обществото на една такава визия, която примерно показва за 20 г . ние какво искаме да постигнем, как ще се промени живота на българите и т. н.  А за мен най-важното е най-после държавата да си постави за цел такава стратегическа политика, която да доведе до повишаване на благоденствието на българския народ и на огромното мнозинство от българите. Това е голямата цел и всяка една друга  политика, реформа, изразходване на публични средства, трябва да се преценява от тази гледна точка – с какво променя към по-добро живота на хората, допълни още професор Александър Маринов.


Цялото интервю с професор Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44