Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господ е създал майките, защото не може да е навсякъде

| обновено на 21.01.17 в 13:45

В деня, когато почитаме всички онези специалисти, помагащи на живота да се появи на бял свят, да не забравяме, че те са отговорни поне за два от тях едновременно – на майката и на детето й. За мисията на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и др. Специалисти „в бяло“  в Деня на родилната помощ – 21 януари – събеседник е  д.м.н.  д-р Борислав Иванов.  

Д-р Иванов е роден Битоля, Македония, син е на известен АГ специалист Йован Иванов.  Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив, а после специализира  фетална медицина в престижния Кралски колеж в Лондон, а след това и в Италия, Словения, Турция, Хърватска, където специализира ултразвукова диагностика. 

Д.м.н. д-р Борислав Иванов: Голяма хубава изненада беше за мен, когато дойдох в България и видях, че този празник, който никъде другаде не се чества, тук вече се отбелязва повече от 60 години. Празникът е много хубав, защото включва в себе си комбинацията между хубавото, чудото и магията, божественото нещо. Господ може би не може да е навсякъде и затова е създал майките. На този ден честваме бременността, идването на света на новото Нещо, раждането. Щастлив съм, че упражнявам тази професия и че мога да бъда в услуга на всички бременни жени тук.  

В днешно време и медицината, и ежедневните нужди на хората се променят и затова вземането на решение да имаш дете е нещо велико. То е равнозначно  на това да  вземеш решение сърцето ти да се разхожда извън твоето тяло.  В този момент обаче на чист индивидуализъм ние, като цивилизация и общество, започваме да мислим повече за своята реализация, бъдеще, как да вземем повече от живота и раждането на дете остава за по-късен план след апартамента, професионалното развитие и т.н. Границата на възрастта за раждане на дете се измества. Някога в Европа, особено в Англия, тя беше над  29, 31 години. У нас също е така и възрастта се покачва още повече. Ние обаче забравяме за физиологичната способност на тялото да ражда деца. Трябва да намерим златната среда  за това как да живеем пълноценен живот и да не забравяме за семейството. Един афоризъм казва: „Кой е по-голям от царя? Детето“, Къща без деца е празна.  Майката за детето е като дъждът - за децата. Ако майката е щастлива, бебето ще бъде щастливо. След раждането на едно дете цялата концепция за живота се променя. Храбростта, силата и любовта трябва да бъдат на първо място и ако ги има, може би по-лесно ще се взимат решенията.  Майката създава дете. Детето е цялостно отражение на семейството. Семейството пък е цялостно отражение на социалната среда. Оттам е Обществото, а от него зависи Цивилизацията ни. Ако искаме да подпомогнем този процес, трябва да има повече деца.

  Повече чуйте от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57