Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Великобритания и САЩ могат отново да управляват света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне в САЩ с американския президент Доналд Тръмп и обяви, че Великобритания и Съединените щати могат отново да управляват света, като се подновят специалните отношения.

В САЩ Мей първо ще посети Филаделфия, където ще държи реч на среща на лидери от Републиканската партия, на която ще присъства и американският президент. Очаква се Мей да заяви, че след Брекзит суверенна и глобална Великобритания иска да развие още повече връзките си със старите приятели.

В петък Тереза Мей ще стане първият световен лидер, срещнал се лично с Доналд Тръмп в Белия дом. Възможностите за търговията след Брекзит, сигурността и сътрудничеството в разузнаването, както и бъдещето на НАТО, вероятно ще бъдат в центъра на разговорите между двамата лидери.

Британският премиер заяви, че целта й е да гради върху историческите отношения между двете страни, укрепени от общите интереси и споделяни ценности. Тя обаче изтъкна, че няма да се страхува да говори откровено с Тръмп по въпроси, по които имат разминавания, като жените и мюсюлманите.

Като се има предвид, че Тереза Мей е първият световен лидер, поканен във Вашингтон след избора на Доналд Тръмп, от "Даунинг стрийт" се надяват тя да извлече максимални дивиденти в трудните времена около Брекзит.

Американският президент има сериозни лични и бизнес връзки с Великобритания и вече даде одобрението си за Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей: Ще публикувам плана си за Брекзит в "Бяла книга"

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че ще публикува плана си за излизането на страната от Европейския съюз в официален информационен бюлетин на правителството - т.нар. "Бяла книга", предава Ройтерс. По този начин предложените..

публикувано на 25.01.17 в 14:54

Тереза Мей е знаела за неуспешния опит с балистична ракета

Британският премиер Тереза Мей е знаела за неуспешния опит за изстрелване на балистична ракета "Трайдънт", признаха от "Даунинг стрийт". Мей е била информирана още преди депутатите да отпуснат средства за модернизиране на ядрената програма с ракетите..

публикувано на 23.01.17 в 18:41

Тереза Мей заяви, че ще реагира веднага на евентуален непристоен коментар на Доналд Тръмп

Дни преди срещата си в петък с новия американски президент Доналд Тръмп британският премиер Тереза Мей обяви, че веднага ще реагира, когато той каже нещо неприемливо, предаде Ройтерс. Хиляди жени протестираха вчера и в Америка, и в Европа срещу..

публикувано на 22.01.17 в 13:54
Тереза Мей

Саймън Ушърууд: Мей не представи реален план за Брекзит

В речта си тази седмица британският премиер Тереза Мей не представи реален план за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви в интервю за "Хоризонт" д-р Саймън Ушърууд   - анализатор в организацията "Обединеното кралство в променяща..

обновено на 21.01.17 в 13:26

Мей: Великобритания ще търси нова роля в света след Брекзита

Великобритания се изправя пред период на значителни промени в резултат на решението да напусне Европейския съюз и ще трябва да си извоюва нова роля в света. Това каза премиерката Тереза Мей на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос..

публикувано на 19.01.17 в 14:04