Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков ще докаже своите достойнства и като премиер

| обновено на 27.01.17 в 16:58

Служебният премиер професор Огнян Герджиков ще демонстрира приемственост, защото пред правителството му има две важни задачи – да бъдат проведени честни и почтени избори и да се подготви българското председателство на Европейския съюз. Ако са допуснати слабости те трябва да бъдат преодолени, за да може България да се представи по най- добрия начин. 

Така приятелят, колегата и съпартиецът на премиера в НДСВ проф. Пламен Панайотов коментира очакванията си към новия кабинет. Според него голям шанс за страната ни ще бъде, ако поеме председателството на ЕС с отпаднал мониторинг от ЕК.

Професорът по наказателно право и бивш вицепремиер по европейските политики каза, че Герджиков, въпреки кратките срокове на служебното правителство ще докаже своите професионални достойнства, оценени и досега от партиите вляво и вдясно.

Професорът смята, че е дошло времето при председателството на ЕС  да поставим остро въпросите, стоящи пред него като цяло. Трябва да получим ясен политически знак относно това накъде върви съюза – към по- голяма интерграция или по пътя на Великобритания и в крайна сметка да ликвидираме ЕС. 

Цяла Европа е оградена от въоръжени конфликти. Това са реални опасности и само заедно можем да защитим интересите на  500-те милиона граждани на ЕС, подчерта проф. Панайотов. По думите му спрямо играчи като САЩ, Русия, Китай,  Япония и техните съюзници отделните държави в ЕС трудно ще отстояват своите интереси, но целият съюз би могъл да го направи. 

Трябва да търсим пътища за обединяване в противен случай ще плащаме сметката на Турция, Гърция само и само да предотвратим решения, които са взети без наше участие.

Не е по силите на никого сам да се справи с продажбата и покупката на гласове. Все още има кръгове в населението, които се поддават на тази порочна практика. Иначе нашето законодателство реагира и като превенция на подобни практики. Това обаче е недостатъчно, защото трудно се ограничават на терен, коментира Пламен Панайотов. Той даде добра оценка на законодателството срещу ограничаването на търговията с гласове.

Президентът Румен Радев спази обещанието си и представи пъстър кабинет от хора с различни политически убеждения, той прави силна заявка, че ще е силен президент и това е важен знак какво да очакваме от него, каза в заключение той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18