Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокади в Берлин: Габриел е новият външен министър

Зигмар Габриел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем месеца преди редовните парламентарни избори, Германия смени външния си министър. Вицеканцлерът, досегашен министър на икономиката и вече бивш председател на Социалдемократическата партия, Зигмар Габриел, пое поста от своя съпартиец Франк-Валтер Щайнмайер.

Сътрудничеството в рамките на ЕС и трансатлантическото партньорство остават приоритети в германската външна политика, заяви Габриел. Той е известен с острото си чувство за хумор и често пиперлив език, но призна, че в бъдеще трябва да смекчи тона. Дори и при тежки преговори не бива да се губи чувството за хумор. Но както ми обясни моят предшественик Щайнмайер, в бъдеще ще трябва по-често да си прехапвам езика и да се науча да бъда по-дипломатичен, пошегува се Габриел в германския Бундестаг.

При връчването на указа за новото му назначение, президентът Йоахим Гаук подчерта, че ЕС и трансатлантическото сътрудничество преминават през тежки времена, и задачите пред новия първи дипломат на Берлин съвсем не са леки. Гаук отличи досегашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер като последователен политик, отстоявал позиции и доказал се като успешен посредник в не една международна криза. Доказахте се както в преговорите с Иран, така и като посредник в разговорите между воюващите страни в Украйна. Мълчанието е смърт за дипломацията – това е Вашето верую и Вие го превърнахте в максима, обърна се президентът Гаук към Щайнмайер, който на 12-и февруари, като кандидат на управляващата широка коалиция, се очаква да бъде избран за негов наследник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!