Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест жертви на стрелба в джамия в канадския град Квебек

18 души са ранени, някои от тях тежко

| обновено на 30.01.17 в 17:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима души бяха убити и 18 ранени, след като въоръжени мъже откриха огън в джамия в канадския град Квебек. Задържани са двама нападатели след атентата срещу участници във вчерашната вечерна молитва в Ислямския културен център в квартал „Сент фой“. Полицията продължава да разследва мотива за атентата.

Нападението е извършено снощи малко преди 20.00 часа местно време по време на традиционната вечерна молитва в Ислямския културен център. Очевидец разказва, че въоръжените лица, открили огън в джамията, носели маски и викали Аллах акбар. Според него нападателите имали квебекски акцент. Шестима души са загинали, 18 са ранените, петима от които все още са в критично състояние. Между 60 и 100 души, сред които и деца, са се намирали в сградата по време на атентата. Всички убити са мъже на възраст между 35 и 60 години.

Полицията потвърди ареста на засега двама нападатели. Единият от тях е задържан непосредствено след нападението в района на ислямския център, а вторият – след автомобилна гонка на около пет километра от центъра на Квебек. В автомобила е открито огнестрелно оръжие. Ситуацията е под контрол, районът е отцепен и разследването продължава и в момента, съобщи полицията. Като част от разследването се извършват обиски и са отцепени отделни участъци в няколко квартала на града.

Никога не съм срещал омраза или неприязън към мюсюлманската общност и наистина съм шокиран от всичко това. Хората ще бъдат по-напрегнати, но се надявам, че всички ще се обединят по този въпрос и ще покажат подкрепата си на общността, защото точно от това се нуждаем в момента, заяви жител на Квебек след атентата.

На пресконференция премиерът на Квебек Филип Куяр окачестви нападението като терористичен акт, насочен срещу конкретна общност и изпрати послание към мюсюлманската общност: Ние сме с вас. Вие сте си у дома. И вие сте добре дошли у дома. Всички ние сме граждани на Квебек. Заедно трябва да продължим да изграждаме отворено, приемащо останалите и мирно общество.

В официално изявление, канадският премиер Джъстин Трюдо заяви: Осъждаме този терористичен акт, насочен срещу мюсюлмани в център на поклонение и убежище. Той изрази най-искрените си съболезнования на семействата и на приятелите на убитите и подчерта, че най-скъпата ценност на страната е религиозната ѝ толерантност. Канадските мюсюлмани са важен елемент от нашата национална тъкан и безумни действия като това нямат място в нашите общности, в нашите градове и в нашата страна, се казва още в изявлението му.

Канадската полиция затегна мерките за сигурност около религиозните центрове в цялата провинция Квебек. През следващите дни са планирани бдения в памет на жертвите на атентата. Властите в Квебек са подложени на критика, че не вземат достатъчно мерки за справяне с породените от омраза престъпления в провинцията. През юни миналата година същата джамия стана жертва на ислямофобска проява. Тогава отрязана глава на прасе беше поставена пред сградата с надпис „Бон апети“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!