Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати обсъждат проектозакона за започване на преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При изключителна активностна на депутатите в Камарата на общините на британския парламент започна обсъждането на проектозакона за стартиране на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

99 депутати са се записали за изказвания в днешния първи ден на обсъждане на проектозакона. Очаква се дебатите да продължат до късно през нощта. Още от първите изказвания стана ясно, че депутатите на Либерал-демократическата партия и на Шотландската национална партия ще гласуват против законопроекта.

Шотландският депутат Стивън Гетинс внесе за обсъждане поправка с искане правителството ясно да изложи пред депутатите плановете си за Брекзит. Според него Брекзит е акт на конституционен и икономически саботаж.

Най-голямата опозициона партия на лейбъристите иска поправки в проектозакона, които да гарантират правата на гражданите на ЕС на Острова, както и свободен достъп на общия пазар.

Министърът в сянка за Брекзит Киър Стармър обаче заяви, че предвид резултата от референдума Тереза Мей не трябва да бъде блокирана да задейства член 50 от Лисабонския договор. Различията обаче в Лейбъристката партия са големи и се очаква голяма част от депутатите да не се вслушат в съвета на ръководството и да гласуват против проектозакона.

Впечатляващото изказване направи консервативният депутат и бивш министър Кенет Кларк, който обяви, че няма да гласува за проектозакона, което е явен знак, че Тереза Мей няма да може да разчита на пълна подкрепа на депутатите консерватори. Кларк припомни, че когато Великобритания се е присъединила към ЕС това й е помогнало да възвърне ролятата си в света. Освен това, според него, Великобритания е страната, която е имала най-големи изгоди от общия пазар.

Консерваторът сър Бил Каш обаче изтъкна, че референдумът е бил масова мирна революция и че приемането на законопроекта ще бъде одобрение на тази революция.

Докато продължават дебатите в парламента стана ясно, че повече от 70 депутати вече официално са се обявили за отмяна на държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп. От "Даунинг стрийт" обаче обявиха, че не приемат и не споделят вижданията на онези, които смятат, че държавното посещиние поставя кралицата в неудобно положение.

Повече от 1 милион британци подписаха петиция срещу посещението на Тръмп във Великобритания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тереза Мей ще задейства механизма за Брекзит на 9 март, прогнозира "Таймс"

Британският премиер Тереза Мей ще приложи член 50 от Лисабонския договор, задействащ двегодишната процедура за излизане на държава членка на ЕС от общността, на 9 март. Това прогнозира днес в. "Таймс", съобщи ТАСС. Министър-председателят нямаше..

публикувано на 31.01.17 в 12:10

В британския парламент започват дебати по Закона за Брекзит

В британския парламент днес започва дебат по законопроект, който упълномощава правителството да даде старт на преговорите за излизане от Евросъюза. Премиерът Тереза Мей иска да задвижи процедурата през март. Тя посочи като крайни цели на..

обновено на 31.01.17 в 08:11

Дойче банк: Британската лира може да загуби своя статут на резервна валута след Брекзит

Статутът на британския паунд като глобална резервна валута ще бъде "все по-неуместен" след като Великобритания напусне ЕС, показват нови изследвания на Дойче банк. Това може да бъде вредно за Обединеното кралство, което разчита на силния статут на..

публикувано на 27.01.17 в 11:27