Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България получава още 6,1 милиона евро за опазване на границата и за мерки срещу миграционния поток

| обновено на 06.02.17 в 17:02
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри още един транш от спешната финансова помощ за опазване на българската граница и за мерки срещу миграционния поток. Председателят Жан-Клод Юнкер обеща миналия септември в Братислава до 160 милиона евро извънредно финансиране за страната ни. Днес България получава още 6,1 милиона евро, уточни за БНР говорителят по миграцията Туве Ернщ:

Тази сума допълва вече предоставеното финансиране за България от октомври 2016-а насам. Общо то вече възлиза на почти 155 милиона евро.

3,6 млн.евро от днешния транш отиват за Международната организация по миграция, чиито екипи в България работят за защитата на малолетни мигранти без придружител. Неправителствената организация ще работи и за консултиране на мигрантите и за тяхното доброволно завръщане в родината, ако не получат бежански статут.

Други 2,5 милиона евро за Международната организация по миграция ще покрият вече предприети мерки от МВР за подобряване управлението на миграцията и българската система за даване на убежище, допълват от Еврокомисията. 

От ЕК добавиха, че България е подала заявления за още проекти, чието спешно финансиране предстои да бъде разгледано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!