Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: Румъния е на път да се опомни

Снимка: БГНЕС

Румъния е на път да се опомни, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той коментира темата по време на срещата си в Брюксел с френския премиер Бернар Казньов:

Не вярвах, че ще се наложи да предупреждавам миналата сряда Румъния за това, че поема по път, който не отговаря на минималните европейски стандарти. Установих след това, че румънското правителство е оттеглило указите си. Дълго обсъждах въпроса онзи ден в Малта с президента на страната. Бих искал Румъния да се опомни, и вярвам, че тя е на път да се вземе в ръце.

Европейската комисия (ЕК) е готова да предостави правна помощ на Румъния за довършването на целите по Механизма за сътрудничество. Това е съобщил зам.-председателят Франс Тимерманс при кратка среща тази сутрин с румънския външен министър Теодор Мелешкану.

Борбата срещу корупцията трябва да се засили, а не да се отменя, е повторил Тимерманс.

Обещанието на председателя Юнкер за отпадане на мониторинга над Румъния и България до края на мандата му през 2019 г. зависи от необратимото изпълнение на реформите, подчерта за БНР говорителят на ЕК Маргаритис Схинас:

Важна е не необратимостта на обещанието, а необратимостта на реформите, които биха позволили обещанието да бъде спазено. Миналата сряда в Румъния имаше обрат, който до известна степен попречи на нашата цел за необратимост на реформите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!