Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България все още има проблеми с прилагането на екозаконодателството на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България все още има проблеми с прилагането на екологичното законодателство на Европейския съюз (ЕС), сочи доклад на Еврокомисията. Мръсният въздух в градовете, пречистването на отпадните води и опазването на защитените територии са основните предизвикателства пред страната ни. 

От присъединяването си през 2007 г. насам България е постигнала значителни подобрения в своите екологични показатели, според оценката на Брюксел, която разглежда как се спазват вече приетите закони от правителството. Така например е постигнато почти 100% съответствие по отношение на качеството на питейната вода. Приветстван е и добрият план за управление на отпадъците.

В изпълнението обаче има редица проблеми. Противно на желаната тенденция у нас боклукът повече се депонира, отколкото се рециклира. България е с едно от най-високите равнища на депониране на битовите отпадъци - 74% в сравнение 28 на сто средно за ЕС. Качеството на атмосферния въздух продължава да буди сериозна загриженост. Над 14 000 души са починали преждевременно през 2013 г. заради концентрации на фини прахови частици, озон или азотен диоксид.

Строителството на територии от мрежата „Натура 2000“ също е сред посочените недостатъци. 1/4 от общия дърводобив е от незаконна сеч, борбата срещу която е ограничена. Докладите трябва да накарат правителствата да потърсят експертна помощ от Брюксел, стана ясно от комисаря по околната среда Кармену Вела:

Нека уточня, че този инструмент не замества наказателната процедура. Ако някоя страна - членка не спазва правилата, ще последва процедура за нарушение. 

Липсата на интегриране на политиката за опазване на природата, слабата администрация и корупцията са някои от основните заплахи за биологичното разнообразие в България, пише още в анализа на Комисията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!