Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските министри на външните работи обещаха, че ще съдействат за подобряване живота на мигрантите на либийска територия

Анджелино Алфано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските министри на външните работи потвърдиха ангажимента си да помогнат за стабилизирането на Либия. По време на срещата си в Брюксел те обещаха, че ще съдействат за  подобряване живота на мигрантите на либийска територия. Беше потвърдено и намерението за подсилване обучението на либийската брегова охрана от европейски военни инструктори, която да се бори с трафикантите на хора през Средиземно море, посочи италианският външен министър Анджелино Алфано:

Веднъж щом мигрантите влязат в Либия, те имат естествен стремеж да се качат на лодка и да прекосят Средиземноморието. Ако успеем да ги спрем преди това, още преди да прекосят либийската територия до морето, ще постигнем голям успех в борбата с трафика на хора.


Либия съвсем не е сигурно място за бежанците, призна германският външен министър Зигмар Габриел, но подчерта, че основната тема днес е насилието в Източна Украйна:

Основно обсъждаме Украйна днес. Имаме сериозни опасения заради това, че постоянно се нарушава примирието и ситуацията там деградира.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!