Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-скапаните асансьори са в България

| обновено на 14.02.17 в 16:54

Българската асансьорна асоциация и Сдружението на вносителите на асансьори настояваме да се спазва европейското законодателство за безопасност на асансьорите. Едва 1-2 процента от асансьорите имат  разговорни устройства, въпреки че, срокът за монтирането им изтече на 31-ви декември миналата година. Това означава, че всички останали трябва да бъдат спрени, коментира пред Радио Пловдив Валентин Маринков – председател на Асоциацията. У нас всичко е популизъм. За да не дразним избирателите преди избори и те да не ни се разсърдят, никой не контролира спазването на Закона, каза специалистът.

Колкото  по- висок е един блок и колкото повече апартаменти има, толкова по- малко ще струва на семейство разговорното устройство, обясни той. Цената му е между 300 и 350 лева, заедно с монтажа. В зависимост от жилищния блок на семейство, то ще струва между 5 и 15 лева еднократно. Сим – картата струва на месец между 3 и 5 лева за всички, което на семейство е стотинки. Освен това, безопасността и здравето на хората не се измерват с пари, подчерта той.

Задължително ще има обхват в шахтата, защото излъчвателят и антената се слагат там, където има обхват. По този начин ще се осигури живота и безопасността на хората.

Ние сме дървени философи. Вече 30 - 40 години хората не са давали пари за ремонт на асансьорите. Колегите от чужбина се хващат за главата и казват, че най- скапаните асансьори са в България, коментира инж. Маринков. 

Бърза блиц-анкета сред живеещите по някои от  така наречените „характерни“ улици в Пловдив – с високи блокове и десетки апартаменти във всеки,  дава непреднамерена картина на общото мнение за необходимостта или безсмислието на идеята – „Джиесем в асансьора“ – преценете сами.  

По някакъв стар обичай, едва един на десет души отгоре-отгоре е чувал за задължителния характер на сочената за „европейска директива“, с която се оправдава новото изискване. 

На пръсти се броят входовете, спазили закона и събрали пари за устройствата, очевидно пък още по-малко са тези, които вече са ги инсталирали.  

Засега  хората сякаш не се стряскат от опасността да им бъде запечатан асансьора. Особено,  след като чуят каква е сумата, макар и разделена между всички. 

Болшинството кооперации не могат да си съберат парите за тока по общите части  и обслужване на асансьорите, камо ли да се бръкнат с по още за нещо, което, изтъкват самите те – всеки вече носи в джоба си, дори и малките деца. 

Това, което буди учудване у тях  е факта, че във всеки асансьор има номер на обслужващия техник или фирма, а всеки един разполага с мобилен телефон.  

Чуйте кратката анкета с техните мнения, събрани от Севдалин Палаузов. 

Повечето хора в България разсъждават по един и същи начин, коментира пред Радио Пловдив и  Емануела Фролошка от фондация „Асансьорна безопасност“. Ние мислим за проблема, след като го преживеем. Повечето от нас не знаят какво означава да нямаш контрол над това, което ти се случва, каза тя и даде пример.

Преди две седмици в София мъж заседнал в асансьор, без да има обхват на телефона си. Наложило се е да разбива армираното стъкло.

Със сигурност бих казала по- добре да имаш пистолет и никога да не ти се налага да го използваш, отколкото да попаднеш в ситуация и да няма как да реагираш, заяви Фролошка.

Според нея липсва информация в общественото пространство за разговорните устройства и затова хората започват да се лутат и да си задават и основателни, и неоснователни въпроси. Държавните институции трябва да обяснят на гражданите какво представляват тези разговорни устройства, защо са необходими, колко струват и т.н. А що се отнася до асансьорите, които са в лошо техническо състояние, то тогава първо трябва да бъдат ремонтирани и едва след това да им бъдат монтирани устройствата, коментира още тя. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33