Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-скапаните асансьори са в България

| обновено на 14.02.17 в 16:54

Българската асансьорна асоциация и Сдружението на вносителите на асансьори настояваме да се спазва европейското законодателство за безопасност на асансьорите. Едва 1-2 процента от асансьорите имат  разговорни устройства, въпреки че, срокът за монтирането им изтече на 31-ви декември миналата година. 



Това означава, че всички останали трябва да бъдат спрени, коментира пред Радио Пловдив Валентин Маринков – председател на Асоциацията. У нас всичко е популизъм. За да не дразним избирателите преди избори и те да не ни се разсърдят, никой не контролира спазването на Закона, каза специалистът.

Колкото  по- висок е един блок и колкото повече апартаменти има, толкова по- малко ще струва на семейство разговорното устройство, обясни той. Цената му е между 300 и 350 лева, заедно с монтажа. В зависимост от жилищния блок на семейство, то ще струва между 5 и 15 лева еднократно. Сим – картата струва на месец между 3 и 5 лева за всички, което на семейство е стотинки. Освен това, безопасността и здравето на хората не се измерват с пари, подчерта той.

Задължително ще има обхват в шахтата, защото излъчвателят и антената се слагат там, където има обхват. По този начин ще се осигури живота и безопасността на хората.

Ние сме дървени философи. Вече 30 - 40 години хората не са давали пари за ремонт на асансьорите. Колегите от чужбина се хващат за главата и казват, че най- скапаните асансьори са в България, коментира инж. Маринков. 

Бърза блиц-анкета сред живеещите по някои от  така наречените „характерни“ улици в Пловдив – с високи блокове и десетки апартаменти във всеки,  дава непреднамерена картина на общото мнение за необходимостта или безсмислието на идеята – „Джиесем в асансьора“ – преценете сами.  

По някакъв стар обичай, едва един на десет души отгоре-отгоре е чувал за задължителния характер на сочената за „европейска директива“, с която се оправдава новото изискване. 

На пръсти се броят входовете, спазили закона и събрали пари за устройствата, очевидно пък още по-малко са тези, които вече са ги инсталирали.  

Засега  хората сякаш не се стряскат от опасността да им бъде запечатан асансьора. Особено,  след като чуят каква е сумата, макар и разделена между всички. 

Болшинството кооперации не могат да си съберат парите за тока по общите части  и обслужване на асансьорите, камо ли да се бръкнат с по още за нещо, което, изтъкват самите те – всеки вече носи в джоба си, дори и малките деца. 

Това, което буди учудване у тях  е факта, че във всеки асансьор има номер на обслужващия техник или фирма, а всеки един разполага с мобилен телефон.  

Чуйте кратката анкета с техните мнения, събрани от Севдалин Палаузов. 

Повечето хора в България разсъждават по един и същи начин, коментира пред Радио Пловдив и  Емануела Фролошка от фондация „Асансьорна безопасност“. Ние мислим за проблема, след като го преживеем. Повечето от нас не знаят какво означава да нямаш контрол над това, което ти се случва, каза тя и даде пример.

Преди две седмици в София мъж заседнал в асансьор, без да има обхват на телефона си. Наложило се е да разбива армираното стъкло.

Със сигурност бих казала по- добре да имаш пистолет и никога да не ти се налага да го използваш, отколкото да попаднеш в ситуация и да няма как да реагираш, заяви Фролошка.

Според нея липсва информация в общественото пространство за разговорните устройства и затова хората започват да се лутат и да си задават и основателни, и неоснователни въпроси. Държавните институции трябва да обяснят на гражданите какво представляват тези разговорни устройства, защо са необходими, колко струват и т.н. А що се отнася до асансьорите, които са в лошо техническо състояние, то тогава първо трябва да бъдат ремонтирани и едва след това да им бъдат монтирани устройствата, коментира още тя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12