Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърни и златни накити, открити в България, ще участват в международна изложба във Виена

Сребърни и златни накити, открити при спасителни археологически разкопки, ще участват в международна изложба в Kunst-Historisches Museum – Виена. 

Изложбата е посветена на „Металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров”. Българското участие се организира от Националния археологически институт с музей към БАН. В изложбата ще бъде представен и Археологическият музей „Марица изток“, финансиран от въгледобивното дружество „Мини Марица изток“.


Стотици артефакти от различни исторически епохи са открити при извършените спасителни разкопки на територията на енергийния комплекс, които започват още през 1960 година при започвалото изземване на въглищни пластове. Находките от археологическите експедиции са обработени и експонирани в Археологическия музей „Марица изток“в Раднево, който е вече с 25 годишна история. За това време са проучени над 70 археологически обекта и са регистрирани над 350 паметника на културата, между които селищни и надгробни могили, некрополи, крепости и базилики. Последните спасителни разкопки са от 2016 година пред фронта на минните дейности в два от рудниците на въгледобивното дружество, финансирани от него с 250 хиляди лева.

Сред находките е златна висулка от накит и фрагмент от оръдия на труда от обсидиан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!