Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият секретар по отбраната на САЩ: НАТО остава непоклатимата основа за нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзниците от НАТО трябва да увеличат дела си във финансирането на общата отбрана, иначе Съединените щати ще бъдат принудени да преосмислят ангажимента си към тази отбрана.  Това заяви новият шеф на Пентагона Джеймс Матис пред колегите си министри на отбраната от алианса на срещата им в Брюксел.

Американският данъкоплатец не може повече да плаща непропорционално много за отбраната на западните ценности. Американците не могат да се грижат за бъдещето на децата ви повече от вас, каза още Матис.

Президентът Тръмп силно подкрепя НАТО, заяви още Матис и призова съюзниците да продължат трансформацията на военния съюз. Новият шеф на Пентагона нарече щаб-квартирата на НАТО „свой втори дом“:
  
Алиансът остава непоклатимата основа за САЩ, които сме обвързани с цялата трансатлантическа общност. НАТО е в процес на трансформация. Тя винаги се е адаптирала към промените в сигурността. Може би темпото на промяна малко се ускори, но това е нещо, с което ще се справим. Смятам за уместно казаното от един европейски военен министър миналата седмица: „честно е да се иска от всички, възползващи се от най-добрата отбрана в света, да поемат пропорционално своя дял за необходимата цена да се защитава свободата“. Никога не бива да забравяме, че в крайна сметка, тук в НАТО защитаваме именно свободата.
 
Джеймс Матис ще разговаря днес и утре с останалите военни министри от Алианаса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!