Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението между ЕС и Канада (СЕТА) е кон за кокошка

Европейският парламент одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционни потоци. Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат условно от април 2017 година. Споразумението бе одобрено с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“, с 33 „въздържал се“.

СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.

Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа.

Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.

В ефира на Радио Пловдив финансистът Кольо Парамов определи споразумението като успех за големите корпорации и техните лобисти.

Той даде пример с канадската фирма Дънди Прешъс Метал, която работи край Крумовгред и добива годишно 1800 кг. злато, а за България остават само 18 кг. Концесията е за 30 години.

Г-н Парамов посочи, че Канада е петата държава в света производител на ГМО храни. Като дойдат на нашия пазар с по-ниски цени ще конкурират родните производители.

Тези факти говорят за вредата от това споразумение и пречи за защитата на българските интереси. Важно е да се каже, че визите за Канада, не са пряко обвързани в документа, но се вдига политически и пропаганден шум.

Споразумението може да влезе в сила след ратификация от НС. Зависи  от правителството и обществените нагласи.

Интервюто на Антоанета Петричанска с финансиста Кольо Парамов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18