Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън е готова да насрочи референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че е готова да насрочи нов референдум за независимост. Изказването и дойде, след като вчера бившият британски премиер Тони Блеър каза, че след Брекзит Шотландия има основания да се стреми към отделяне от Великобритания. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън даде висока оценка за качеството на анализа в речта на бившия премиер Тони Блеър, в която той посочи, че след гласуването за Брекзит Шотландия има още по-голямо основание да се стреми към независимост. Тони Блеър предупреди, че разпадането на Обединеното кралство отново е на дневен ред, макар и той самият да не е за отделянето на Шотландия или на която и да е друга част от Великобритания.

Никола Стържън, която уточни, че не е особено голям привърженик на Тони Блеър, заяви от своя страна, че казаното от бившия премиер надминава по качество всички изявления на днешните лейбъристи. Стърджън допълни, че казаното от Тони Блеър просто е очевидното, а именно, че в рамките на Обединеното кралство гласът на Шотландия не се чува, ето защо поемането на контрола върху собствената й съдба и определяне на мястото на Шотландия в света е абсолютно необходимо. Стърджън заяви, че провеждането на втори референдум за независимост е почти неизбежно в случай на твърд Брекзит и дори е готова да определи конкретна дата следващия месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия уточняват детайлите по Брекзит

Британското правителство не може да започне процедурата по напускане на Европейския съюз, без да съгласува текста на писмото до Брюксел с Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Това заяви шотландският министър за Брекзит Майкъл Ръсел . Днес трябва да се..

публикувано на 08.02.17 в 16:01

Тереза Мей смята, че въпросът за независимостта на Шотландия е бил уреден през 2014 г. на референдум

Британският премиер Тереза Мей смята, че въпросът за независимостта на Шотландия е бил уреден през 2014 г. на референдум със законен, честен и решителен характер . Това съобщи  говорителка на Мей, цитирана от Ройтерс. По-рано днес британският..

публикувано на 02.02.17 в 18:25

Според Никола Стърджън Шотландия ще проведе референдум за независимост преди 2020

 Шотландският премиер Никола Стърджън заяви, че е много вероятно Единбург да проведе референдум за независимост преди 2020 година.  Много е вероятно предвид ситуацията, в която се намираме. Казах го още след референдума за Брекзит и не съм си..

публикувано на 16.10.16 в 14:04

Никола Стърджън се зарече Шотландия да остане в ЕС

Шотландският първи министър Никола Стърджън предупреди, че е много вероятно да има втори референдум за независимост на Шотландия, ако британското ръководство тръгне към радикална раздяла с ЕС. Тя каза това на конгреса на Шотландската национална партия..

публикувано на 16.10.16 в 08:58