Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България има нужда от ефективна антикорупционна политика

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева
Снимка: Личен архив

Само една партия е дала заявка за присъединяване към новата платформа „17 антикорупционни ангажимента за избори 2017-та“ на „Прозрачност без граници“.

Целта на тази платформа не е да получаваме декларации от политическите партии. За нас ще бъде важно да следим как темата за противодействие на корупцията присъства в платформите на политическите партии и как тези обещания се въплъщават в конкретни политически действия, заяви Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

Експертът уточни, че на този етап темата присъства в програмите на поне три политически партии. От „Прозрачност без граници“ подчертаха, че е необходимо общото говорене да се превърне в конкретно дефиниране на проблемите и конкретни мерки и действия.

Важните насоки

В областта на финансирането на политическите партии е необходимо прилагане на механизъм за съответствие между реално декларираните и отчетените приходи и разходи. Осъществяване на същински контрол върху финансирането на партиите и текущ по време на предизборните кампании. Това е едно от разковничетата за ограничаване на последиците от непрозрачните отношения между политика и бизнес, обясни Ваня Нушева.

На второ място идва регламентирането на лобистката дейност.

Това е друг много съществен проблем. Всички ние си задаваме въпроса – как се случва това? Всички ние виждаме начините по които се осъществява скритото взаимодействие между бизнес и политика. Трябва да бъде изведена на светло и поставена под контрол тази дейност. Защото лобизъм не трябва да бъде мръсна дума, когато се осъществява по прозрачен начи, заяви Нушева.

От неправителствената организация смятат, че основен акцент трябва да се постави и на начина на осъществяване на обществени поръчки, а също и механизмите за адекватен контрол.

На тези неща трябва да бъде намерен адекватен отговор. Ние имаме нужда от една ефективна антикорупционна политика, осъществявана от антикорупционна институция с визия за организиране на цялостна политика, която да доведе до положителен резултат с борбата с корупцията, допълни Ваня Нушева.

От „Прозрачност без граници“ са категорични, че машинното гласуване има своите позитиви, тъй като намалява дела на невалидните бюлетини. Големият потенциал е в улесняване на последната фаза от изборния процес, а именно – отчитането. Включително и на преференциите.

Голямото предизвикателство е да бъдат обучени членовете на секционните комисии да боравят с техниката, заяви Ваня Нушева.


Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на..

обновено на 24.03.17 в 15:02

На финала води ГЕРБ, следват БСП, Патриотите, ДПС и Воля

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП.  Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1...

публикувано на 23.03.17 в 16:38

ГЕРБ приближава 3% преднина пред БСП

Преднина от 2.6% за партия ГЕРБ пред БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп". В навечерието на вота проучването ѝ отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%. Много близки са позициите между "Обединените..

публикувано на 23.03.17 в 14:01

АФИС: Пет партии влизат в 44-тото НС, победителят e под въпрос

Дни преди извънредните парламентарни избори все още остава неясен отговорът на въпроса кой ще е победителят. С равни възможности за първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели, показва..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% БСП, 6 партии в новото НС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели...

публикувано на 22.03.17 в 15:14