Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Канада отбелязаха националния празник по традиция с издигането на флага в Торонто

Българският флаг в Торонто
Снимка: Биляна Николова

Българите и приятелите на България в Канада отбелязаха 139 години от Освобождението на България с официална церемония в Торонто. Чествания се провеждат още в канадските градове Ванкувър, Калгари и Монреал. 

За втора поредна година над 100 българи, български и канадски официални лица и представители на българското духовенство присъстваха на церемонията по издигането на националния трибагреник на почетния пилон на сградата на кметството в Торонто. Прозвучаха българският и канадският химн и с минута мълчание бе почетена паметта на геройски загиналите за свободата на България. Организатори на събитието са Генералното консулство на Република България в Торонто и кметството на града.

Чухме официална реч на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Торонто Джон Тори.

На днешния ден си даваме сметка, че в наследство ни е завещано с гордост да браним и отстояваме, неотклонно да следваме славния български народ и да градим бъдещето на Република България. От нас зависи знамето ни да се вее и речта ни да отеква и се лее от урва на урва и от век на век, заяви Петър Крайчев.

Като част от церемонията имаше кратък рецитал на деца от българския център за образование и култура „Родолюбче“ в Торонто. Официалното честване завърши с вече традиционното празнично хоро.

Честванията в Торонто включват още тържествен концерт на български формации в източноправославната църква „Св. Димитър“ утре сутринта.

Във Ванкувър и Калгари също са организирани официални церемонии по издигането на Националния флаг на България. Честванията, организирани от българското посолство в столицата Отава, тази година ще бъдат изнесени в Монреал с тържествен прием.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!