Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се бедственото положение в бившия завод "Полимери"

| обновено на 07.03.17 в 15:08

Бедственото положение в бившия завод "Полимери", чийто срок изтича днес, ще бъде удължено с още 30 дни, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в Общината. Това се налага поради извършването на поредица от спешни мерки за обезопасяване на резервоарите и площадката, където се съхранява опасното вещество трихлоретан.

Осигурена е и засилена охрана, от сряда ще има и постоянно видеонаблюдение. Проблем остава площадката, по която има цепнатини и евентуално изтичане на опасния химикал може да доведе до проникването му в почвата. По тази причина тя ще бъде залята със специален бетон. Утре се очакват и резултатите от пробите в специализираната лаборатория в "Нефтохим" - Бургас, които ще дадат отговор на въпроса за нивото на киселинността на химикала в единия от резервоарите, където има пробойна. След това ще бъде взето решение дали количествата от двата резервоара да бъдат преместени в единия, който е в по-добро състояние.

Очаква се до 9 март да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията по повод обжалваната поръчка за утилизация на опасното вещество, за която Министерският съвет отпусна 14,4 милиона лева. 

Кметът на Девня подчерта, че засега няма пряка опасност за населението на Девня и областта.

Бившият директор на „Полимери” Румен Дяков коментира рисковете при евентуалното прехвърляне на химикала:

Определено има риск, защото досега не е създавал проблеми трихлоретана в некомпрометирания резервоар.

А в съвсем нов празен резервоар да се прехвърли?

Няма такъв подходящ на територията на "Полимери". Това са именно планираните мерки в плана за действие на кризисния щаб на Община Девня.

Тоест специалният бетон върху котлована, върху площадката?

Да, защото ако се случи разлив, независимо какъв, той ще бъде ограничен там и съвсем спокойно могат да се вземат различни мерки, за да се прибере в надежден съд и няма да попадне в почвата, няма да попадне в земните води, няма да отиде в река Девненска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!