Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюлетината на ГЕРБ е № 11

Да продължим напред и нагоре!

Генерал Константин Попов е водач на листата на ГЕРБ в Пловдивска област

| обновено на 10.03.17 в 09:31

„Напред и нагоре“, това е девизът на генерал Константин Попов, водач на листата на ГЕРБ в Пловдивска област. 

Генерал Попов е преминал през всички офицерски длъжности в Българската армия. Пилот-летец с 32 годишна военна кариера, като повече от 17 години прекарва на летище „Граф Игнатиево“. 

Той е бивш началник на отбраната на Република България и е един от първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО. 

С генерал Константин Попов, водач на листата на ГЕРБ в Пловдивска област, разговаря Антония Попова.

А.П.: Генерал Попов, първо, да започнем това интервю с въпроса къде е по-трудно – в политиката или на МИГ-29?

Генерал Попов: В авиацията има много любов, много амбиции, има много мечти и на МИГ-29 се лети с желание. Когато имаш кауза в политиката това означава, че имаш желание, така че едното не противоречи на другото. Мисля, че резултатите в политиката се отразяват на всички, включително и за полети на МИГ-29.

А.П.: Кои са вашите каузи в политиката?

Генерал Попов: Моите каузи са съвсем ясни и накратко изглеждат така - да да имаме силна, просперираща България. Затова да работим повече, да произвеждаме повече, да усещаме ползите от нашия труд, всеки един индивидуално в джоба си, но и едновременно с това да обичаме да живеем заедно в нашата родина България.

А.П.: Като че ли през последните години обаче разделението в обществото беше водещо. Възможно ли е то да бъде преодоляно?

Генерал Попов: Важното е пирамидата да бъде построена правилно. Нека тези, които работят честно, достойно, тези, които заслужават, да вървят нагоре. Тези, които нямат такава амбиция също да получават това, което заслужават.

А.П.: Лично вие защо решихте да участвате в политиката? Кое беше това предизвикателство, което ви провокира?

Генерал Попов: Всъщност приех да участвам в политиката, защото при срещата ми с г-н Борисов си поговорихме и той каза: „Да, ти ще продължаваш да защитаваш същата кауза – каузата за по-силна армия” и това ме впечатли изключително. Точно затова аз реших, че трябва да се пусна в едни непознати води... Когато има кауза, човек не го е страх.

А.П.: Казвате, че каузата ви е по-силна българска армия. В момента обаче България се намира в изключително сложна международна ситуация. Към какво трябва да се стреми страната, за да отговори адекватно на всички предизвикателства в това отношение?

Генерал Попов: Да, силна Българска армия е само част от отговора на въпроса, но трябва да имаме силна икономика и разбира се достойна външна политика. И аз смятам, че това сме го правили, защитавали сме нашите позиции там, където и когато потрябва, и трябва да се продължи  по същия начин. Важното е да се работи със самочувствие и с увереност. Наистина около нас светът изглежда все по-сложен, огънят все повече приближава нашите граници и ние трябва да сме готови, трябва да сме отговорни към нашето общество и към нашите хора, тези които всъщност произвеждат, тези които са хора и на културата, и на науката, хората, които се занимават с образование. Ненапразно образованието и възпитанието е един от големите приоритети на ГЕРБ.

А.П.: По време на предизборната кампания от други политически сили се чуват включително и мнения и въпроси за европейската ориентация на България.

Генерал Попов: Хората имат право да питат, разбира се. Хората трябва да разберат,че и ние сме Европа, ние живеем на този континент и в трудни времена е добре да сме по-дружни и да сме заедно, за да можем и заедно да посрещаме тези сериозни предизвикателства. Важно е ние да бъдем стабилни в нашите решения. Честите промени в политиката никога не носят нещо добро.

А.П.: В разгара сме на кампанията. Какво ви прави впечатление от срещите ви с хората в Пловдивска област, на какво акцентират те?

Генерал Попов: Всъщност хората са тези, които имат правото да задават въпросите и да изискват от политиците.  И те го правят честно, добронамерено. Важно е политиците да слушат и не само да слушат, а след това да могат да занесат желанията на хората в парламента, в изпълнителна власт, в институциите и да си изпълнят обещанията.

А.П.: Казвате, че изборите на 26 март са най-важните избори досега. Защо?

Генерал Попов: Всъщност това е свързано и с предишните ви въпроси – сложна международна обстановка и въпросът за единството на Европейския съюз. Ние трябва твърдо да отстояваме това, което сме достигнали и трябва да продължим да вървим напред и нагоре.

А.П.: Изкушавам се сега да ви попитам, тъй като се говори за Европа на различни скорости. Лично вие какво мислите и България какво позиция трябва съответно да защитава?

Генерал Попов: Аз категорично не съм съгласен с Европа на две скорости, на три скорости или на пет скорости. Ако Европа иска да е силна трябва да е единна, ако иска да е единна, то различните скорости не са решение.

А.П.: И накрая да завършим с вашите послания към избирателите от Пловдивска област.

Генерал Попов: Бъдете мъдри – гласувайте за себе си! Вашите решения сега са важни за това, което ще ви случи утре. Дайте да продължим напред и нагоре!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на..

обновено на 24.03.17 в 15:02

На финала води ГЕРБ, следват БСП, Патриотите, ДПС и Воля

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП.  Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1...

публикувано на 23.03.17 в 16:38

ГЕРБ приближава 3% преднина пред БСП

Преднина от 2.6% за партия ГЕРБ пред БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп". В навечерието на вота проучването ѝ отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%. Много близки са позициите между "Обединените..

публикувано на 23.03.17 в 14:01

АФИС: Пет партии влизат в 44-тото НС, победителят e под въпрос

Дни преди извънредните парламентарни избори все още остава неясен отговорът на въпроса кой ще е победителят. С равни възможности за първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели, показва..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% БСП, 6 партии в новото НС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели...

публикувано на 22.03.17 в 15:14