Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган активизират работата по газопровода "Турски поток"

| обновено на 10.03.17 в 17:55
Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С жест на добра воля посрещна руският президент Владимир Путин своя турски колега Реджеп Ердоган. Москва вдига ограниченията за внос на някои турски плодове и зеленчуци, стана ясно преди срещата между двамата в Москва. Акцент в разговорите между двамата обаче бяха енергийните проекти и войната в Сирия.

Сътрудничеството между Русия и Турция по проекта за газопровода „Турски поток“ и атомната електроцентрала „Аккую“ се развива все по-активно, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Това е неговото второ посещение в Москва рамките на малко повече от половин година. Свалянето на руския военен самолет в граничния район между Сирия и Турция през 2015 г. доведе до срив в двустранните отношения. А днес, когато отношенията на Турция с Запада са все по-обтегнати, Анкара търси сближаване с Москва. И очевидно го намира: Много се радваме, че отношенията ни с Турция се възобновиха толкова бързо. Работим активно за решаване на най-острите кризи в света, на първо място, разбира се, в Сирия. С радост искам да отбележа, че въпреки очакванията ми, имаме надежден и ефективен контакт във военното сътрудничество на различни нива, подчерта Путин, без да даде повече подробности относно разговорите за Сирия. Русия и Турция са гаранти на сключеното в края на миналата година споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Нов кръг от преговори в казахската столица Астана предстоят идната седмица.

След разговорите в Москва, турският президент открои обаче икономическото сътрудничество като основна тема. Особено в сферата на енергетиката, нашето сътрудничество е от голямо значение. За двустранния съвет за сътрудничество от най-голямо значение са икономиката, търговията, отбранителната промишленост и енергетиката, заяви Ердоган в Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!