Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е реформа във висшето образование

Поредни във висшето образование готви служебния екип на Министерството на образованието.

Въвеждането на регионален компонент във финансирането на университетите – това е новата идея, която е на дневен ред. Целта е водещи университети извън столицата, да бъдат компенсирани заради затрудненията, които произтичат от по-забавеното развитие на някои региони, това обяви служебният министър на образованието професор Николай Денков. В същото време предстои драстично съкращение на приема във висшите учебни заведения – с над 8500 бройки. По темата разговаряме с професор Христо Крушков, заместник-ректор на Пловдивски университет Паисий Хилендарски.

За реформата във висшето образование

 Има нужда от реформа във висшето образование. Сегашният министър не за първи път се заема с тази сложна задача. И в момента идеята за реформа във висшето образование започва да добива конкретност.

Обективните критерии, които се въвеждат от рейтинговата система, разглеждат реализацията на самите студенти на пазара на труда след като са завършили. Именно благодарение на тези обективни критерии може да се провери как се реализирт студентите на пазара на труда. От тази гледна точка се вижда, че софиянците имат доста голямо предимство. Защото там заплатите са най-големи и нуждата от хора, които да запълнят пазара на труда е доста голяма. Докато в другите региони се вижда, че и заплатите са по-ниски и няма голяма нужда съответно от такива работници. Ако говорим конкретно за Пловдивския университет -  проблеми ще има единствено във Факултета по икономически и социални науки, защото там ще се намали приема в специалността "Администрация и управление". А в други специалности, примерно "Информатика и компютърни науки" можем да увеличаваме приема доколкото имаме капацитет. В предстоящата кандидат-студентска кампания в това направление ние ще заявим около 560 бройки, което предполагам ще бъде одобрено и от Министерството на образованието, което е около 20 % от целия прием. Всъщност идеята на министерството е да се направи преливане от специалности, които не се търсят добре на пазара на труда към такива, към които има голям пазарен интерес. Аз мисля, че това е правилно решение. Рано или късно трябва да се отиде към една възможност да не се произвеждат студенти, които после не могат да си намерят работа или пък работят на позиции, на които не се изисква висше образование, заяви професор Христо Крукшов, заместник-ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".

Реализацията на завършилите специалност "Информатика"

Реализацията, която е в рейтинговата система, е от последните пет години и като приложение на придобитото висше образование имаме около 60 %, а приносът към осигурителната система е около 80 %. Средният облагаем доход на завършилите е 1395 лв. Сега това доколко преподаватели в училищата са хора, които са завършили информатика и компютърни науки, аз бих се радвал да има голям брой такива, но за съжаление не е така. Напротив, студентите, които завършват педагогическото направление математика и информатика и трябва да отидат в училище - отиват да работят във фирми. Затова що се отнася до Пловдивския университет аз не съм убеден, че голяма част от студентите отиват и стават преподаватели, обясни професор Крушков.

За увеличението на субсидията за педагогическите специалности

Приемам идеята за увеличаване на субсидията за един студен в педагогическите специалности, защото имаме нужда от добри  педагогически кадри.

Аз даже мисля, че ако се мине на регионално оценяване и добавки  - няма какво да изгубим. Само бихме спечелили, защото на всичкото отгоре имаме филиали в Кърджали и в Смолян. И поддържането на тези филиали е от изключително стратегическо значение за българското образование, изобщо за поддържането на тези региони, а там също има добри студенти, които се реализират на местна почва. Което е много важно за икономиката на тези региони, допълни професор Крушков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08