Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Спешни мерки срещу епидемия от морбили в България предприе Министерството на здравеопзаването", пише вестник "Труд". Изданието допълва, че са изпратени инструкции до общопрактикуващите лекари и всички регионални здравни инспекции за преглед и имунизация на пациентите от 13-месечна възраст до 18 години. Проблемът доби епидемичен характер в Румъния, където от морбили, познати още като дребна шарка, са заболели над 3 хиляди души, 17 от които са починали. Болестта се е разпространила и в Италия, Великобритания, Австрия и други европейски държави, уточнява още всекидневникът.
"Здравното министерство отмени търга за ваксините, няма желаещи", съобщава вестник "24 часа". Засега обаче от ведомството нямат притеснение за изпълнението на имунизационния календар като цяло. 5- и 6- валентната ваксина за бебетата е подсигурена, а от другите имало запаси до обявяване на нова поръчка, допълва още изданието.
"Инфлацията расте за трети пореден месец. Увеличението през февруари е 1,7 на сто, като поскъпването е основно при хранителните стоки и горивата". Това посочва вестник "Капитал дейли", като се позовава на предварителни данни на Националния статистически институт. 
"Длъжниците – по-малко, борчовете – по-големи", отбелязва вестник "Стандарт", като се позовава на анализ на Асоциация на колекторските агенции в България. Българинът най-често задлъжнява заради телефони, компютри и таблети и телевизори. Младият човек до 30 години, зодия близнаци, от Стара Загора или Благоевград, е профилът на длъжника, според изследването.
Вестник "Сега" допълва по темата, че сме станали по-некоректни при обслужването на дълговете си и теглим по-големи заеми, защото се връща оптимизмът отпреди кризата. "Ако през 2014-а средният размер на непогасения дълг на домакнствата е бил 485 лева, то през 2016 година е скочил почти двойно – на 912 лева", посочва още всекидневникът.
"Оборотът на магазините за дрехи втора употреба в България е поне 100 милиона лева". Това съобщава Севдалин Спасов – председател на на Националния съюз на търговците от този бранш, пред вестник "Монитор". 
Вестник "Телеграф" пише на първа страница: "56 подвижни камери ни дебнат за скорост". Те ще бъдат сгъваеми и пътните полицаи ще ги поставят ежедневно на определен участък от пътя. Според изданието преносимите камери ще бъдат купени до края на 2017 година, ако днес Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението одобри предложението за отпускане на малко над 3 милиона лева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!