Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Холандия се изигра по- малко лошият сценарий

| обновено на 16.03.17 в 16:09

Холандският премиер Марк Рюте затвърждава победата си, след като партията му извоюва 33 места в парламента, показват резултатите от преброени 97 процента от бюлетините. 


Преди пет години на изборите Рюте имаше 41 места в парламента. Това означава, че губи осем места, но има ясна преднина пред партията на Герт Вилдерс, който получава 20 места. Преди пет години неговата партия спечели 15 места в парламента. Това означава напредък с пет места спрямо 2012 г.

На трето място остават християндемократите от "Християндемократически призив" и прогресистите от партия "Демократи-66", смятани за естествен съюзник на либералите на Рюте.  Християнски съюз най- вероятно ще спечели  5 места в 150- членния парламент на Холандия, твърдолинейните протестанти от Държавна реформистка партия -  3 места. 

Еколозите от партия "Зелени леви", оглавявани от младия и харизматичен Йесе Клавер, също могат да изиграят важна роля, след като утроиха резултата си в сравнение с предишните избори и вече имат 14 места.

Партньори на досегашната управляваща коалиция, лейбъристите от Партията на труда отчетоха историческо поражение и от 38 депутати сега ще имат 9. 
Избирателната активност бе висока - 80,2 процента от 12,9-е милиона избиратели, упражниха правото си на глас, сочат данни на социологическия институт ИПСОС. През 2012 г. активността бе 75,3 процента.

Според международния редактор в БНР Мариян Карагьозов в Холандия се изигра по- малко лошият сценарий, защото Вилдерс остана втори, но с не лош резултат. Дали ще има популистка вълна Европа ще се разбере след изборите във Франция и Германия, подчерта анализаторът.

Карагьозов смята, че дипломатическият скандал между Холандия и Турция е бил изненадващ за страните, но е помогнал на Марк Рюте. Твърдата му позиция в конфликта  привлече част от избирателите на Вилдерс, каза той.

Под етикета популизъм се поставят политиките, които не се харесват на естаблишмънта и на елита в Брюксел, коментира анализаторът и добави, че ако политическото представителство е откъснато от хората има проблеми с функционирането на системата. 

Той изрази надежда напрежението между Холандия и Турция  да деескалира, защото двете страни имат партньорски отношения още от времето на Османската империя.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06