Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Без допълнителни мерки по българските граници. Обстановката там е спокойна. Това е съобщил в Малко Търново служебният министър на отбраната Стефан Янев, цитиран от вестник "Труд". По думите му опитите за нарушения през границите ни през последните 2 месеца са намалели. 
"След епидемията в Румъния: Първи случай на морбили у нас", пише на първата си страница вестник "Стандарт".  Изданието уточнява, че се очаква здравното министерство да започне спешна ваксинация на малки и големи срещу болестта. Причината е, че в петък в болница в Пловдив е било прието дете със съмнение за морбили. У нас ваксината срещу болестта, известна още като дребна шарка, е задължителна, като се поставя два пъти - на 13 месеца и на 12 години. Детето, което е прието в пловдивската болница, обаче не е било ваксинирано. Без задължителната имунизация са още хиляди деца в страната, които Министерството на здравеопазването ще започне да издирва, уточнява всекидневникът.
Вестник "24 часа" допълва по темата : предполага се, че детето е било заразено от баба си, пристигнала преди седмица от Германия, преминавайки през Румъния, където епидемията от морбили е взела вече 17 жертви.
"Всяко четвърто хлапе с изваден зъб", съобщава вестник "Телеграф" като се позовава на данни на Българския лекарски съюз. Специалистите предупреждават още, че състоянието на зъбите на хората се влошава. Всеки младеж между 20 и 22 години има поне два извадени зъба, а при навършване на 60 години българинът е без 17 зъба. Според стоматолози 5 лева за преглед пестят 25 лева за лечение, допълва още "Телеграф".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!