Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС затвърждава позиции в смесените региони, но с пропуски

Илхан Андай, главен редактор на сайта "24 Родопи"  - разговор в програма "Точно днес" за гласуването към ДПС и ДОСТ. 

Говорим за мощно финансиране към  ДОСТ, каза Андай  и допълни фактът, че партията на Местан остана доста под 4% и може да се очакват санкции от Анкара, защото инженерите й са там. 

Много санции трябва да има и в ДПС, отбеляза журналистът, защото имат загуби в избиратели на този вот.

Илхан Андай: Не, не съм изненадан, че ДПС остана четвърта политическа сила, но нека да започнем с едно уточнение, че тази сутрин някои социолози все още твърдят, че ДОСТ имат някакви шансове да влязат в парламента като им се добавят гласовете от Турция. Важното уточнение и да успокоим страстите, че това не е възможно и ви давам новина от преди малко, 15 592 изселници в Турция са гласували за партия ДОСТ, но ДПС изненадващо получава подкрепата на 10 403 нашенци. Това е уникален резултат на ДПС като се има предвид,  че в кампанията на ДОСТ се включиха и президента, и министри от кабинета и ръководители на държавни институции, депутати от Меджлиха, абсолютно всички изселнически дружества.  Там се очакваше смазваща преднина за ДОСТ, с която партията да мине 4-те процента. Уви, сметките не излязоха.

Другото важно нещо, което следва да отбележим е, че нова стандартна партия, да речем като тази „Да, България” постига 3 %, то това е успех, но в случая говорим за мощно финансиране и използване на всички властови ресурси, в т. ч. и репресивни структури, откъдето идваха и очакванията за бомбастичен резултат. Не забравяйте, че Местан говореше за 6 – 7 %, че и нагоре. Казано другояче, една партия в България получи на тези избори финансиране и помощ за 10, 12, че и нагоре процента, остана доста под четирите. Вероятно ще бъде направен светкавичен анализ и виновните ще понесат санкции, от Анкара вероятно, след като сме го казвали вече, че инженерите и мозъците на тази партия са в Анкара.

Несъмнено, беше очаквано да бъдат откъснати много гласове от ДПС. ДПС работеше в много тежка ситуация. Когато срещу теб има опонент, който не гради, той руши, той има за цел да откъсва и вследствие на този резултат и отпадането на ДОСТ може  да се каже, че ДПС затвърждава позиции в смесените региони, но в същото време ако ДОСТ е опасно образование в пределите на България, в ДПС се видяха симптомите на болния организъм. Партията тепърва трябва страшно много да работи, за да върне обратно в редиците си хората, които гласуваха за ДОСТ, не защото харесват ДОСТ, а защото не са искали през годините ДПС. На този терен има страшно много работа, много санкции трябва да има вътре в ДПС в следващите месеци или години, не знам, може би тази есен няма да има нови избори, те да си върнат тази огромна маса избиратели обратно.

Логичен е изборният резултат в Кърджали на базата на дошлите изборни туристи, които бяха от порядъка на 12 до 15 хиляди и мнозинството от тези хора гласуваха за ДОСТ заради насаждания в Турция страх „Внимавайте, ще останете без работа, внимавайте, имате имоти, внимавайте, имате роднини” и т. н. 

Светски настроените нашенци в никакъв случай няма да подкрепят това, което им казва Ердоган или някой от ислямистките министри. Като цяло трябва да отбележим, че за първи път в българското Народно събрание  ще има толкова малко български турци и това се дължи на агресивната кампания, която от Анкара насаждаха и я реализираха в смесените региони. Но ако се дистанцираме от вътрешните ежби ДОСТ и ДПС като етнически партии,  най-важното е, че покрай намесата на управляващата партия в Турция във вътрешните работи на България институциите в България започнаха да функционират. Това е най-добрата новина. Показахме и на Европа, и на Турция, че държавата тук работи. И в нито един момент от тук нататък не бива да си затваряме очите, защото тепърва предстоят нови провокации.

ДПС категорично иска да участва във властта. Ако влезе през парадния вход е удар в десетката за новото ръководство на ДПС. Самият лидер отправи снощи послание в тази посока, че ГЕРБ дано да са си взели поука от двата недовършени мандата.

На следващо място депутати и лидери на ДПС коментират за евентуално формиране на коалиция в България, която да бъде в унисон с логиката в Европейския парламент, сиреч, те настояват в новото управление да не са Обединените патриоти, ако те не бъдат се отваря вратата за ДПС и Воля. 

Но следва и да отбележим, че все пак сме в България и в България всичко е възможно, така че е изключено ДПС неофициално да поддържа новия кабинет на Бойко Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12