Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакцията на bTV закъсня, сега създават героичен ореол на Слави

Медийният експерт и бивш председател на СЕМ Георги Лозанов  няма еднозначен отговор на въпроса дали да отпадне ограничението за оповестяване на социологически данни в изборния ден. От една страна ограничаването им е в полза на избирателите. 

Малко тишина в този ден и в деня за размисъл не е излишна. Всяка агитация е повече или по- малко натиск, дори коректната социология представя един резултат, който влияе. Това е основанието за ден за размисъл и мълчанието в деня на вот, коментира пред Радио Пловдив Лозанов.

Проблемът, по думите му, дойде от интернет, където няма регулация и това вече  налага промяна. Сега тази забрана придава пазарен ефект на нелоялна конкуренция. Възможно решение е да се позволи на цялото интернет пространство, а не само на социалните мрежи да оповестяват изборни резултати. В неделя някои медии насочваха читателите си към фейсбук - страниците си, което е безмислена игра на котка и мишка, каза Лозанов.

Регулацията не е намерила инструменти за ограничаване на фалшивите новини. Тя е изостанала от технологичното развитие на комуникациите, каза още професорът. Според него 2016-та бе година на осъзнаване на това, което се случва в медийната среда. Преди това се трупаха фалшиви новини, но нямаше такава чувствителност. Хората на Запад си дадоха сметка че живеят във фалшифицирана публична среда, която ги принуждава да правят избори, които не са техни. Така беше с Брекзит и с избора на Тръмп, обясни медийният експерт. 

По повод на спряното снощи предаване на "Шоуто на Слави" той заяви, че е изненадан от късната реакция на  бТВ. Когато течеше разяснителната кампания за допитването трябваше да се защитят двете гледни точки. Тогава имаше еднозначна кампания в подкрепа на референдума. 

Смисълът на демократичната медия е да даде възможност на зрителя сам да вземе решение, а не да налага и пропагандира решения. Тогава имаше основание и по изборния закон да се търси отговорност на шоуто. Спирането сега създава героичен ореол около Шоуто на Слави и самия него, коментира Лозанов. 

Той е категоричен, че организирането на референдума от страна на Слави е политически проект. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33