Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на атмосферния въздух - споделена отговорност

Въздухът в Девня е

Това е един от изводите, който бе направен на проведената дискусия на тема „За по- чист въздух в Пловдив“. Еколози, представители на РИОСВ, общината, ЕВН, бизнеса и лекари дискутира причините, източниците на замърсяване на въздуха, влиянието им върху околната среда, съвременните начини на отопление, както и цените на тока,  парното, твърдото и течното гориво.

На срещата стана ясно, че през последните години ситуацията се влошава. Това показват измерванията, а решение засега няма. Като най-голям проблем специалистите определят високите норми на фини прахови частици особено през зимните месеци. Според експертите това се дължи на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, следвано от транспорта, състоянието на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните дейности и не на последно място - промишления сектор.

Снимка

На дискусията  стана ясно, че в Пловдив 80 дни през 2016 г. са били с превишения на нормите за съдържание на фини прахови частици във въздуха най-вече през отоплителния сезон. За сравнение - през 2015-а дните със завишения на ФПЧ10 са 69, а през 2014 - 78. Според доц. Стефан Шилев, директор на  РИОСВ – Пловдив, състоянието на въздуха в града се следи редовно от двете станции –Каменица и Тракия , но има какво да се желае и какво да направят институциите.

Управлението на качеството на въздуха - поначало и според българското законодателство - е функция на общините. Те разработват програми за намаляване нивата на фините прахови частици. През последните години в община Пловдив са действали две такива програми. Ще са работи и по трета чрез европейските фондове за времето 2018 -2020. Това обясни Василка Чопкова, от Дирекция Екология в община Пловдив.

В Пловдив и големите градове  ситуацията е сходна - печките на дърва са главните виновници за зимния смог. А трафикът по улиците и булевардите довършва картината с изгорелите си газове. 


Според експерти все повече комбинацията дърва+ дизел се превръща в убийствено мръсната комбинация за градския въздух. Боян Рашев даде  конкретни примери и статистика, че през последните няколко години 9 от 10 коли, внесени  у нас са с дизелов двигател, което се отразява и върху качеството на въздуха.

На дискусията бе подчертано, че  мръсния въздух влиее върху здравето ни. Доц. Владимир Ходжев , ръководител на клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив обясни, че завишените норми на фини прахови частици във въздуха са най-опасни  за пациенти с хронични обструктивни заболявания, тоест - болни с астма и с ХОББ, а също и за пациенти със сърдечно-съдови заболявания.  Те са причина и за раковите заболявания на белия дроб.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че за да се постигне качество на въздуха, трябва да се действа комплексно и отговорно от всички институции и гражданите.


Репортаж от срещата може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31