Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствената възможност е коалиция между ГЕРБ и Патриотите

Обединените патриоти в Пловдив успяха да спечелят втори мандат в града, след преразпределението на мандатите. Така след водача на листата Славчо Атанасов в 44-то Народно събрание ще влезе и Александър Сиди, който е общински съветник в Пловдив и координатор на ВМРО за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Според него резултатите от изборите на 26-ти март ясно са дали знак на патриотите, че трябва да участват в новото управление. 

Александър Сиди: Това, което ме е мотивирало винаги е това, че се опитваме да намерим решение на въпросите, на проблемите, които касаят хората. Моята лична мотивация като сравнително млад човек, като човек, който се занимава с млади хора обикновено, моята лична мотивация е да се опитам да намеря решение на проблемите им и да мотивирам повече млади хора да останат в България, защото това е бъдещето. 

Така, че моята лична мотивация, която съм заявявал и в кампанията, че за мен би било успех,  дори един млад човек да успея да убедя да остане тук, да започне и да завърши кариерата си в България, би било един личен успех, така че чрез различни законодателни инициативи, които решават проблемите на младите хора, това би могло да се случи.

Коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти е единствената възможност за управление на страната. Хората показаха на 26 март какво точно управление искат. Въпреки всички социологически прогнози преди това, че ще има тежка битка за първото място ГЕРБ – БСП и т. н., всъщност видяхме, чехората искат да се върне управлението на Борисов и всъщност това, което е интересно от тези избори, че нямаше смисъл от тези избори, защото всъщност се преповтаря модела. 

Единственото нещо, което е променено, че всичките десни партии направиха недобър резултат, не успяха да се съберат и да излязат единни на изборите, нещо, което ние направихме още преди година и то дава резултат. Така че виждаме, че в политиката обединението около общи ценности и каузи всъщност е полезно и хората харесват и одобряват едно такова поведение. Така че няма никаква друга логика освен управление дясно -  център, управление между ГЕРБ и Патриотичния фронт, може би и с подкрепата на Воля, която те заявиха, че биха могли да дадат, но това е управлението, което е избрано от българския народ.

За нас няма значение дали е дясно или ляво управлението на страната, стига то да бъде национално отговорно. Ние нямаме проблем за разговори, но всъщност българският народ само преди няколко дни показа точно какво управление иска и това управление е дясно – център. Иначе, да, ние сме отворени за разговор с всички политически субекти, естествено, без етнически такива.

Сега времето е различно. Сега видяхме, че хората вече искат, давайки ни нов кредит на доверие, тези хора, които са ни подкрепили на тези избори – 320 хиляди, те със сигурност искат от тук нататък, знаейки, заявявали сме в кампанията, че от тук нататък ние ще влезем в управлението на страната, тези хора искат от нас това. Така че това е промяната, която се случи при нас. 

Това е, че хората подкрепиха нашата управленска програма, в която ние сме заявявали нееднократно, че следва влизане на Обединените патриоти в управлението на страната. Това е причината ние вече да сме готови за управление, но сме готови да направим една коалиция, която да бъде работеща успешно в името на България.

Нямам основание да се съмнявам, че Славчо Атанасова би бил добър министър на културата, особено предвид факта, че той беше председател на комисията по култура в 43-то народно събрание, така че нямам съмнение в неговата експертиза.

Все още не са водени разговори, просто защото нашите партньори, с които трябва да водим такива разговори – политическа партия ГЕРБ, тяхното ръководство не е в България, така че ще изчакаме да върнат и може би утре ще стартират преговорите, в които ще се сложат на масата нашите условия. Това дали някой е говорил с мен дали Славчо Атанасов иска да бъде министър на културата няма абсолютно никакво значение, защото  важно е какво ще кажат  лидерите на лидерската среща утре.

В крайна сметка ние изчаквахме да излязат окончателните резултати, които ЦИК днес ще публикува на сайта си, така че след можем да даваме и по-сериозни изявления. Нека първо да се срещнат нашите лидери, тримата, да решат каква ще бъде ролята на Обединените патриоти в преговорите и след това вече можем да говори и за конкретни имена.

Нашите зложелатели предвиждаха разпад на тази коалиция на много и много различни нива и слава Богу това не се случи. Всъщност, лидерите ни успяха да надмогнат своето его, нещо, което десните не направиха, надмогвайки своето его успяха да съхранят една добра коалиция. Така че не смятам, че разпределението на властта би било препъни камък в нашата обща каруца.

Имам идеи за няколко неща, които съм предлагал на моите колеги още в 43-то Народно събрание, поради изчерпване на времето те не се случиха, така че сега смятам лично да се заема с тях, но нека да изчакаме първо да мине клетвата и да се сформират самите комисии и да започне работата на самото събрание, за да коментираме вече реални стъпки, които ще предприемам аз лично, а и нашата група.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12