Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вестник "24 часа" пише: "Четири приоритета за страната е посочил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в реч на конгреса на Европейската народна партия в Малта. Това са магистрала "Хемус", реформа в средното образование, членство в еврозоната, както и сигурността.

"Лукарски иска десните партии да се разпуснат", посочва вестник "Стандарт". "Трябва да има нов разговор за десницата и да се върви към обединение", "да започнем отначало на неутрален терен". Такъв е изводът на Лукарски, който подаде оставка като лидер на СДС след деня на вота.

"Правителството съвсем се оплете за бежанците. В рамките на два дни служебният кабинет взе две изключващи се решения - прие мигранти от Турция и отмени интеграцията им". Това пише на първата си страница вестник "Сега". Изданието допълва още, че министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев е обявил, че до 7 април ще бъде написана друга наредба, като ще се създаде нов орган, който да координира интеграцията. Ако чужденците откажат да се интегрират, статутът им ще бъде отнет. Министрите нямат идея как ще накарат общините да ги приемат, посочва още вестник "Сега".

"Преиздават дипломи от Софийския университет заради подпис", съобщава вестник "Телеграф". Документите са на бакалаврите от Випуск 2009, а причината е, че тогавашният ректор проф. Иван Илчев не е слагал подписа си собственоръчно, а го е правил с печат-шаблон. Проверка на "Телеграф" показва, че за да се реши проблемът, завършилите през 2009 година бакалаври, трябва да представят дипломата си в съответния отдел на Софийския университет, който да я препрати до проф. Илчев.

"Младите учени без изпити за главен асистент", отбелязва вестник "Монитор". "Идеята е те да могат да кандидатстват за тази позиция с дисертационен труд без конкурсен изпит. Тяхното кариерно развитие ще бъде обвързано с резултатите от научната им дейност. Това предвижда Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030, представена вчера от министъра на образованието проф. Николай Денков.

Вестник "Труд" пише: "С 12% поскъпнали имотите в София", като "най-голямо е увеличението на старите жилища - с 15 на сто". Данните са на Националния статистически институт за 2016 година. Ръст има и при имотите в другите големи градове. Брокерите прогнозират, че през тази година ръстът на продажбите ще бъде по-значим, отколкото нарастването на цените, което ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!