Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре е, че беше сложен край на безсмислената идея за уседналост

За първи път у нас патриотите и партия от национал - популистки тип ще бъдат в управляваща коалиция и ще имат министри. Това е прецедент, каза в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов.

Според него Бойко Борисов иска да има споразумение с всяка една от трите партии, защото очаква някоя от тях да напусне коалицията. Патриотите имат сериозни различия помежду си. Волен Сидеров  и „Атака“ заявяват многократно, че ще се борят за излизане от ЕС и НАТО, те са за проруска ориентация. Това води до презастраховане от страна на ГЕРБ , добави Смилов.

Как ще работи коалицията, особено, когато България ще председателства ЕС е по- важният въпрос смята той. Въпросът е не просто да има някакво правителство, а то да има визионерска политика за бъдещето на съюза. Проблемът е, че Патриотите нямат позитивно отношение към европейските дела и именно тук могат да се появят искри и нестабилност, прогнозира политологът. 

Неговата прогноза е, че 122 депутати е крехко мнозинство и затова  най- вероятно ще се разчита и на депутатите на Воля и на ДПС, които играеха подобна роля и в предишния парламент. Това са двете резервни гуми на новата коалиция. Марешки започна кампанията като евентуален партньор на ГЕРБ и я завърши като евентуален партньор на БСП. Може би това е причината доверието към него да е паднало, каза Даниел Смилов.

По думите му, това че ЕНП е дала съгласието си за коалиция с ОП не означава, че за в бъдеще „екзотичната коалиция“ няма да бъде наблюдавана под лупа. Красимир Каракачанов е сговорчив, когато стане дума за властта, ако има напрежение ги очаквам от Валери Симеонов – човек със силно собствено мнение, което отстоява дори, когато всички смятат, че не е прав. 

Волен Сидеров е една голяма питанка. За да остане функционален член на тази коалиция Атака ще трябва да смени посланията си. Най- вероятно от тях ще чуваме тишина, както беше в предизборния период. При тях въпросът е колко дълго ще продължи мълчанието, коментира още политологът.

По повод на оттеглените днес от министъра на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, които ограничаваха правото на българите в чужбина да гласуват на избори, Даниел Смилов посочи, че проектът отнема  фундаментални права, каквото е правото на гласуване. Липсваше аргументация, защо се прави. Цялата тази инициатива беше безсмислена и е добре, че й беше сложен край, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55